onsdag 10 januari 2018

Tipsen, SHE och allsvenskan (omg 12)

Hon är bra bakåt också H65s vänsternia Mikaela Mässing.
Senast matchens lirare i EHF-cupen (6/1) mot 
DHK Banik Most. Foto: Martin Trobäck.

Ett inlägg till alla er som älskar statistik (både SHE och DA), men först ska jag dela med mig av ett minne från våren 2012 i Lillekärrshallen och hur det hänger ihop med idag.

En helt vanlig vardag
Vi åkte upp till Lillekärrshallen en vardagskväll mannen och jag. Det är en bit att köra från södra delarna av Skåne, men en direktplats till dåvarande elitserien stod på spel den 24  februari 2012 och jag skrev på numera nedlagda damhandboll.nu. Kärra tog emot Önnered och vann till slut med 39-21. Jubelscenerna efteråt visste nästan inga gränser.

Kärra 24/2 2012.
Foto: Annette Andersson

I pausen hade en av Kärratjejerna pratat med mig. En lång (188cm), mörkhårig tjej som var skadad (höften), men ändå levde sig in i matchen och strålade av glädje efteråt. Du ser henne överst längst till höger på bilden.

Mars 2012 USM steg 5 - Mikaela Mässing.
Foto: Viktor Ljungström.

Vi sågs i Norrköping på det allra första gemensamma USMfinalsteget i slutet av mars samma vår. Hösten 2012 bytte Mikaela Mässing till BK Heid och blev lagkamrat med bland andra Adda Walther. Mycket speltid och många mål från niometer, framför allt vänsternio. På senvåren 2014 träffade jag på Mikaela och hennes mamma i Kraftringen Lounge i Sparbanken Skåne Arena. Klubbyte var på ingång och valet föll på H65 Höör och dåvarande tränaren Niklas Harris. 

Semifinal mot LUGI våren 2017.
Foto: Nils-Åke Åkesson

Den första säsongen blev det sparsamt med speltid. Den andra inleddes riktigt vasst och under senhösten gav Christoffer Ekmark henne smeknamnet "La Bomba", men så kom en korsbandsskada i februari 2016. Operation, rehab och under sommaren 2016 ny tränare, Ola Månsson. Två år efter skadan är hon verkligen tillbaka. Senast som matchens lirare i EHF-cupen (6/1). Nästan sex år efter att hon satt på läktarplats i Lillekärrshallen den där vardagskvällen i februari och pratade en stund med mig och min man.

SHE å tipsen efter tolv omgångar


De regerande svenska mästarna H65 Höör går som sig bör fram som en slåttermaskin i hemmaserien. Kanske sportjournalisterna slutar att förvåna sig nu efter nyår? Bakom smyger en av säsongens överraskningar Kristianstad HK med nye tränaren Ulf Schefvert vid rodret. Skåne på plats ett och två i högsta damserien när hände det senast? Det brukar vara Göteborg eller Stockholm sedan lång tid tillbaka.

Ulrika Olsson.
Foto: Hasse Nilsson.

Bakom smyger Skuru med säsongens nyförvärv i form av niometersliraren Ulrika Olsson. En spelare som verkligen utvecklats under sina år i Norge (Vipers). Just nu leder hon assistlistan överlägset (+16), är etta även i MEP-listan och skytteligan. Bara att bocka och buga för både klubben och spelaren.

LUGI gnetar på och har som vanligt en massa unga spelare i truppen. Men bär laget gör inte egna produkter utan förvärven utifrån - Ida Nilsson (-92, Vinslöv/Kristianstad), Melissa Petrén (-95, Spårvägen), Jenny Carlsson (-95, Kärra), Beatrice Nilsson (-91, Önnered/Sävehof) och Ebba Engdahl (-91, Lundagård). Nya lagkaptenen Olivia Löfqvist (-98) är värvad från Pandora och det senaste tillskottet kommer från VästeråsIrsta, Hannah Flodman (-98).

Skövde är det andra laget som överraskat positivt, trots turbulensen kring att Magnus Frisk inte fick förlängt kontrakt och spelarna fick en chock. Utropstecknen i truppen är nyförvärvet från Norge, Elisabeth Collado och Hanna Edvardsson, som vuxit in i rollen som förste målvakt efter att Viktoria Börjesson valt att vara ner.

För min del har säsongens besvikelse varit Boden. Att Per Johansson inte lyckats förädla truppen och att Carin Bergdahl slutat mitt i säsongen känns ärligt talat inget vidare. Klubben behövs i högsta serien så jag hoppas att de klarar sig kvar.

För de flesta andra är säsongens stora överraskning att de fd mästarna från Partille, Sävehof, ligger på en sjunde plats och har förlorat sex matcher i rad. Men jag är inte ett dugg överraskad. De andra lagen har närmat sig, man deltar inte i Europacupspelet och får inte samma utveckling som "vanligt" och huvudtränaren har dubbelt fokus i och med förbundskaptensrollen för A-landslaget. Den enda spelaren som sticker ut och verkligen visar landslagsklass även på hemmaplan är Emma Fernis.

Kommentar: Nu tror jag SHF+Svenska Landslaget AB försöker lösa herr Signell från klubbkontraktet och erbjuda en heltidstjänst. Frågan är bara när det blir officiellt. Själv hade jag helst velat ha Helle Thomsen i den rollen, men den chansen tog holländarna i stället.

Övriga lag ligger ungefär som förväntat. Allra längst ner hittar du topplistorna.

De två SHE-derbylistorna är oförändrade sen sist
Skåne
Göteborg

Allsvenskan och tipsen efter 12 omgångar


Det tätnade något i toppen då Tyresö passade på att vinna på hemmaplan över dittills obesegrade Kungälv när serien vände. Dessutom med +11 (28-17). Kanske det blir jämnare nu under våren i kampen om direktplatsen till SHE?

GUIF har kommit igång lite bättre nu på slutet och klättrar i tabellen. Men senast borta mot Hellton blev det en svidande förlust med -11 (21-32). Skånela har blandat och gett hela säsongen och enligt rapporterna kommer de att fortsätta så. Det ska bli intressant att se om Märstalaget kan bjuda Kungälv på en reell kamp i nästa omgång i Vikingahallen. Skyttedrottningen Moa Andersson finns i truppen, hittills 83 mål.

AIK gjorde en "Lidingö" = besegrade Spårvägen runt jul och tog sina första två allsvenska poäng. Kul för dem och bra för tabellen. Men det är fortfarande långt upp till kvalplatsen.

Nina Dano i ungdomslandslaget (F00-01)
Foto: Annette Andersson

Roligast tycker jag är att Bjurslätt/Torslanda äntligen visar upp sin kapacitet och ligger på kvalplats uppåt i stället för nedåt. Amanda Björndahl och Nina Dano gör de flesta målen, 58 resp 55 mål. Nina Dano är en högintressant spelare för framtiden på högernio (-00). Undrar just hur länge hon kommer att spela i allsvenskan?

De tre nykomlingarna ligger på de tre sista platserna och det ska bli spännande att se om något av lagen kliver över de två nedersta strecken. Förra säsongens nykomlingar - Kungälv och GT Söder blev tvåa resp sexa.

Till skillnad från SHE, med fyra lag som håller på att kliva iväg och ett som är nästan avhängt, ser allsvenskan fortfarande mer ut som ett getingbo med 10 omgångar kvar. Spännande fortsättning följer.

Skyttedrottningen Moa Andersson, Skånela.
Foto: Annette Andersson

Skytteligan DA - topp 5
1. Moa Andersson, Skånela 83 mål
2. Isabelle Andersson, Spårvägen 77 mål
3. Ida Holm, Hellton; Olivia Svalstedt, Tyresö och Victoria Strålman, Kungälv 65 mål

Statistik SHE/Svensk HandbollsElit
eller som många fortfarande både säger och skriver Elitserien

Asli Iskit
Foto: Christoffer Borg Mattisson

Skytteligan
1. Asli Iskit, Kristianstad (60%) och Ulrika Olsson, Skuru (65%) 77 mål
3. Julia Bardis, Eslöv 67 mål (58%)
4. Line Solsø Hindhede, Skara 64 mål (50%)
5. Emma Ekenman Fernis, Sävehof 61 ml (69%)

Assistligan
1. Ulrika Olsson, Skuru 54st
2. Annica Smidje, Heid 38 st
3. Ida Odén, Sävehof 34 st
4. Emmy Nordmark, Boden 30 st
5. Emma Lindqvist, H65 27 st

MEP-listan
1. Ulrika Olsson, Skuru 43,2
2. Jannike Wiberg, H65 36,32
3. Asli Iskit, Kristianstad 34,46
4. Mikaela Mässing, H65 33,3
5. Ida Odén, Sävehof 32,55

Jannike Wiberg
Foto: Annette Andersson

Målvaktsligan
1. Jannike Wiberg, H65 149 räddningar (45%)
2. Ida Nilsson, Lugi 128 räddningar (38%)
3. Helen Van Beurden, Skara 123 räddningar (38%)
4. Lucie Satrapova, Kristianstad (39%) och Hanna Edvardsson, Skövde (35%) 115 räddningar

Busligan (utv-gula-röda)
1. Caroline Friberg, Skara 14-8-1
2. Emma Olsson, Eslöv 13-10-0
3. Linnea Pettersson, Sävehof 12-2-1
4. Annica Smidje, Heid 11-5-0
5. Viktoria Högström Unell, VästeråsIrsta 11-7-1

Tekniska fel
1. Line Solsø Hindhede, Skara 47st
2. Towe Andersson, Heid 45st
3. Annica Smidje, Heid 44st
4. Fatos Kücükyildiz, Skövde 42st
5. Sarah Carlström, Kristianstad 41st

---
kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (209)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 736, följer 783)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar