onsdag 13 april 2016

Allsvenskan och kvalen

Hej!

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Kvartsfinalerna närmar sig sitt slut och kvalen till både Elitserien och Allsvenskan är avklarade. Tänkte avsluta med ett titt på mina tips för Allsvenskan (länk) och en summering av vilka lag vi kommer att få se till hösten i de två högsta serierna.

Allsvenskan dam (DA)

Jag tippade att Skara och Boden skulle slåss om direktplatsen och så blev det nästan.

Slutställning efter avslutad grundserie i DA 2015-2016.

Skara blev klara för elitserien i början av mars. I den allra sista omgången (19/3) blev det klart att Boden tog andra platsen, OV tredje och Guif ramlade ner till fjärdeplats. Jag hade OV med i mitt tips, men i stället för Guif hade jag Kroppskultur.

Om Guif överraskat positivt, så har Kroppskultur överraskat negativt. Det blir spel i Division 1 Södra för laget från Per Johanssons hemstad Uddevalla. Kärra får också ta en tur ner i Division 1 Södra, trots sin fina ungdomsverksamhet.

Jag blev positivt överraskad över att nykomlingarna Lidingö och Bjurslätt/Torslanda lyckades lägga beslag på kvalplatserna. Trevligt och välbehövligt med nya lag som har möjlighet att hålla sig kvar.

Kvalen

Elitseriekvalen blev mellan Kristianstad och Guif, Hellton och OV samt Önnered och Boden. Jag tog chansen att se Hellton möta OV i match nr 1 och Kristianstad mot Guif i match nr 2.

Det blev ganska komfortabla segrar för Hellton i båda matcherna mot OV (22-17, 24-18), medan Kristianstad verkligen övertygade på bortaplan i den första kvalmatchen (29-20) och inte alls i den andra. Kanske var det underskattning som gjorde att det blev jämnt i Idrottshallen i handbollstokiga Kristianstad (21-19)? Oavsett så tror jag att Guif blir riktigt vassa kommande säsong om de får behålla sin trupp. Tränarduon Moberger/Lukic har något riktigt roligt på gång tycker jag som älskar snabb handboll.

Guifs duktiga målvakt Louise Neidenström.

I den tredje elitseriekvalserien överraskade Boden hela idrotts-Sverige genom att vinna över Önnered inför fullsatta läktare (1 500). Dessutom var det 500 besvikna som inte ens kom in. Segersiffrorna skrev till 29-25 och massor med uppmärksamhet i nationella media inkl SVT. På bänken lotsade Tobias Pettersson och fd fk Per Johansson tjejerna.

I match nr två var det gott om publik i ÖHK-hallen (609 mot mer normala 350) och förstås nationell media. Den här gången blev avslutningen fylld av den nerv som alla handbollsälskare både njuter och lider av. "Man måste ha starkt hjärta när man tittar på handboll" säger alltid en av mina kompisar. Boden vann med uddamålet och Allsvenskans tidigare skyttedrottning Emmy Nordmark blev intervjuad av Radiosporten i vad som många ser som en klassiker "Det här måste vara den sämsta intervjun någonsin".

Lag i Elitserien säsongen 2016/2017: Sävehof, Skuru, Lugi, VästeråsIrsta, Skövde, H65, Eslöv, Heid, Kristianstad, Hellton, Skara och Boden. 

Nu kommer publiksnittet att öka ännu mer, då de fyra publikmagneterna från DA återfinns på översta hyllan. Himlans härligt för alla vi damhandbollsfreaks, eller hur!?

Det Allsvenska kvalet blev mellan Lidingö och Strand respektive Bjurslätt/Torslanda och Hallby. Skillnaden mellan DA och Division 1 Norras fjärde bästa lag visade sig vara stort. Lidingö vann övertygande i båda matcherna (26-20, 29-16). Däremot fick Göteborgslaget det tuffare nere i Jönköping och lyckades få med sig en uddamålsseger (21-20), men på hemmaplan var det inget snack om saken (33-26). Det märktes att trean Hallby har mött tuffare motstånd i Division 1 Södra, där flera av elitserielagens utvecklingstrupper huserar.

Lag i Allsvenskan säsongen 2016/2017: Spårvägen HF, Önnereds HK, OV, Guif, Tyresö, Skånela, Lundagård, RP, Lidingö, Bjurslätt/Torslanda, GT Söder och Kungälvs HK.

Värt att notera: Per Johansson, som var med och tog upp Boden till Elitserien, kommer att vara tränare för Kungälv. 

Avslutningsvis

Härnere på de södra breddgraderna i vårt älskade avlånga land duggar kval- och slutspelsmatcherna tätt. Ikväll är det Helsingborg som gäller. Jag ska bevaka OV - Karlskrona och kommer att få njuta av tränarduellen mellan Ola Månsson och Ulf Schefvert. Två intensiva herrar som hatar att förlora och älskar att vinna.

På lördag (16/4) är det dags för avgörandets timme. Blir det Lugi eller H65 Höör som tar sig till semifinal (och får möta Sävehof gissar jag ;-))? Mellan alla matcher passar jag på att ta med mig husets hund ut på långpromenader nu när säsongen är satt på pausknapp vad gäller mitt lag med juniortjejer.

Boll eller pinne? Pinne eller boll?
Det är ett viktigt beslut ;-)

Ha det bäst tills vi hörs igen.
----

Under säsongen är det som vanligt en mer oregelbunden uppdatering här på bloggen. Du som gillar mina texter får surfa in på www.svenskhandboll.se/elitdam där jag är webbredaktör och skriver regelbundet hela säsongen. Mailadressen är annette.andersson@elithandboll.se

Dee fyra stora damligorna - Danmark, Tyskland, Norge och Frankrike - bevakar jag när tid finns över på www.handbollskanalen.se.

----
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak - jag skriver ett tweet när ett nytt inlägg är publicerat (eller uppdaterat).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar