fredag 18 december 2015

Inför VM-semifinalerna

Hej!

Sitter och tittar på matchen mellan Montenegro och Danmark via TV2 (= danska TV4). Placeringsmatch om vilket lag som får spela om 5-6:e plats mot Ryssland på söndag. De danska supportrarna har skyndat sig från sina jobb för att hjälpa sitt älskade landslag. Köerna ringlar på parkeringen och långsamt fyller de på i Boxen i Herning. Vi er røde vi er hvidte sjöng de i slutet av första halvlek som slutade med dansk fyramålsledning (15-11). Rikke Poulsen har 76% i räddningar!

Danska supporters i Boxen i Herning.
Foto: IHFs VM sajt.

Semifinalerna

Av de fyra lag jag hoppades skulle ta sig till semifinalerna innan den sista gruppspelsmatchen var spelad tog sig inget vidare..... 

Sydkorea åkte ut mot Ryssland i åttondelen. Ungern gick samma öde till mötes mot skrällaget Polen. Danmark underpresterade och blev trea i sin grupp, vilket gjorde att de fick möta Sverige redan i åttondelen. I åttondelen var det Sveriges tur att underprestera och tråkigt nog har det varit mycket kritik efteråt både från spelarhåll och annat håll. Det ger inget intryck av en harmonisk trupp tyvärr.

I kvartsfinalerna fortsatte skrälltemat, precis som i VM 2013. Polen fortsatte sitt segertåg genom att slå ut Ryssland. Rumänien med Tomas Ryde vid rodret överraskade också efter seger mot hemmanationen och VM-bronsmedaljören Danmark (i förlängning).  I åttondelen eliminerades för övrigt de försvarande världsmästarna Brasilien.

Det enda av förhandsfavoriterna som hållit för trycket är Norge (åkte ut i kvartsfinalen mot Serbien 2013) med sin isländske förbundskapten och två svenska assisterande tränare (Mats Olsson och Mia Hermansson-Högdahl). Utan att spela särskilt bländade, men med några rutinerade rävar som kliver fram när det behövs i form av bland andra Camilla Herrem och Heidi Løke.

Nederländerna, ettan från Sveriges grupp (B), fortsätter att leverera och spelar, liksom sitt fotbollslandslag, med en bländande teknik och glädje. Först körde man över VM-silvermedaljörerna Serbien och vann med sexton mål. I kvartsfinalen var det Frankrikes tur att få smaka på den orangea maskinen (som svenskt handbollsfreak boendes i Skåne kommer jag förstås osökt att tänka på herrlaget som mycket troligt kommer att trampa igenom herrelitserien obesegrade). Holländskorna har blivit Mannens favoritlag = vi sitter bänkade ikväll framför TV-skärmen.

Holländsk supporter med tjusig fjäderboa.
(nr 9 är Sanne van Olphen till vardags i Toulon 
= lagkamrat med  Angelica Wallén och Hanna Fogelström).

Det är alltså Nederländerna mot Polen i semifinal nr 1 = en repris på gruppmatchen, som holländskorna vann med elva mål. Men nu är det en ny match och Polens danske förbundskapten Kim Rasmussen har hela Boxen med sig (för övrigt bror med fd landslagsspelaren Lars Rasmussen).

Norska fans under EM 2014.

Semifinal nr 2 är mellan Norge och Rumänien och frågan är om Tomas Ryde med sina mannar kan överraska ännu en gång? På läktarplats kommer det att vara gott om norrmän, som precis som danskarna verkligen älskar sitt damlandslag i handboll. De som inte kan komma sitter bänkade framför TV-apparaterna ikväll. Tänk när vi uppnår samma sak i Sverige ;-)

Vad är mitt önskescenario i finalmatchen? Nederländerna och Norge, som båda spelar en publikfriande, snabb handboll. Men faktiskt tycker jag att det är två helt öppna semifinaler.

-----
Danmark körde över Montenegro och vann med 28-20. Rikke Poulsen hade 55% i räddningar. 38 åriga Mette Iversen Salholt gjorde landslagsdebut när Sandra Toft vilades (finns viss oro för en hjärnskakning). På söndag vid lunchtid blir det att bänka sig framför TV:n (danska TV2) och se om danskorna kan slå Ryssland också.
----

Dax att fixa en tacosmiddag till familjen innan semifinal nr 1 drar igång kl 18. 

Jag drömmer om att vakna upp till en morgon 
fylld av detta underbara vita.
Just nu har vi +10 och lite regn från och till....

Ha det bäst tills vi hörs igen.
----

På söndag (20/12) drar säsongen igång igen och då blir det som vanligt en mer oregelbunden uppdatering här på bloggen. Du som gillar mina texter får surfa in på www.svenskhandboll.se/elitdam där jag är webbredaktör och skriver regelbundet hela säsongen. Mailadressen är annette.andersson@elithandboll.se

Efter nyår fortsätter jag att bevaka de fyra stora damligorna - Danmark, Tyskland, Norge och Frankrike på www.handbollskanalen.se.

----
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak - jag skriver ett tweet när ett nytt inlägg är publicerat (eller uppdaterat).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar