torsdag 10 december 2015

En helg i Naestved och gissningar inför slutspelet i VM

Hej!

Det är nära till Danmark när man bor i det sydvästraste hörnet av Sverige. Tillgång till två vanliga TV-kanaler är det också i form av danska TV2 och DR1. På DR1 sitter Camilla Andersen och Helle Thomsen i studion som finns i Boxen i Herning. Helt klart en stor fördel jämfört med den svenska varianten i TV-studio från Stockholm.

Den ljuvliga VM-mascoten 
- en grön drake med glasögon.

Förra helgen var jag och ett gäng ungdomstränare på konferens i Naestved. Vi passade på att kombinera med att se Sveriges två första matcher i gruppspelet. Jag blev förtjust i den mascot som fanns inne på plan och lite annat smått och gott som arrangörerna valt att ha utanför hallen.

Tre personer for runt i utrymmena runt hallen och skojade med oss åskådare.
Alla tre till häst. På söndagen var en av dem utklädd till fånge och blev jagad.
Hjälp vad vi skrattade! Äkta dansk humor ;-)

Svenska supporters med kameror.
På plan värmde Sverige och Polen upp.

Typisk supporterblandning på en handbollsmatch.
Polens, Nederländernas och Sveriges fans.
En omöjlighet på en fotbollsplan numera.

Imorgon (11/12) spelas de sista matcherna i gruppspelet och vem som ska vinna respektive grupp är fortfarande öppet. Danmark möter Montenegro och segraren blir etta i grupp A, medan förloraren blir trea, då Ungern ska vinna mot Japan.

I grupp B är möts Nederländerna och Polen och vinner Nederländerna borde de ta hand om gruppsegern, annars måste Sverige göra minst +22 på Kuba.

Brasilien och Frankrike gör upp om segern i grupp C. Ryssland med gamle Trefilov är det lag som överraskat mest på alla. Laget leder grupp D och lär ta hand om första platsen. Norge, Rumänien och Spanien gör upp om andra platsen. "Dödens grupp" kallar danskarna grupp D med all rätt.

Hur går slutspelet?

VM är alltid lite mer nerv efter gruppspelet, då det är vinna eller försvinna som gäller. Det är slut på de enkla motståndarna för de flesta lagen eller vad sägs om gruppfyrorna Serbien (A), Angola (B), ev Tyskland (C) eller ev Rumänien (D)?

Vem tror jag står i VM-finalen? Magkänslan har sagt Sydkorea redan innan mästerskapet drog igång. Jag tror att slutspelet kommer att ge en hel del överraskade resultat. I mina ögon är det egentligen ingen av storfavoriterna - Brasilien, Montenegro, Norge och Danmark som övertygat. Om Sverige får tydliga roller bakåt och sliper krampanfallen framåt tror jag på en semifinalplats. Visst vore det fint med ännu en medalj till prisskåpet. Håller tummarna gör jag förstås.

Av de lag som har många spelare i de bästa lagen i Champions League (FTC och Györi vann sina grupper) så borde Ungern vara en riktigt het finalkandidat. Liksom Ryssland (Rostov Don vann också sin grupp övertygande), Montenegro och Norge.

Jag gissar på Sydkorea - Ungern i VM-finalen. Bronsmatchen? Hjärtat säger Sverige - Danmark. Den 16 december får vi svar på vilka fyra lag som tagit sig till semifinalerna.

Avslutningsvis - finns det danska tränare överallt?

En exportvara som verkligen fungerar är danska handbollstränare. Jacob Vestergaard (Tyskland), Kim Rasmussen (Polen) och Morten Soubak (Brasilien) är alla förbundskaptener. Men att Ulrik Kirkely hjälper Japan, att Christian Dalmose finns bakom kulisserna hos Ungern och kanske Jan Leslie (Rostov Don) finns där bakom för Ryssland? Det har jag fått klart för mig nu under VM.

Dessutom håller uppenbarligen Klavs Bruun Jörgensen/Sören Herskind (Danmark) en öppen dialog med bland andra expertkommentatorn och OS-guldmedaljören Camilla Andersen. För att få lite tips efter storförlusten mot Ungern (9/12)? Handboll för damer är verkligen stort på andra sidan Öresund och ett av skälen till att jag valt att lära mig språket.

Jeg syns det er helt vildt fedt med damehåndbold ;-)

Ha det bäst tills vi hörs igen.

----

Nu när säsongen är igång på allvar blir det mer oregelbunden uppdatering här på bloggen. Du som gillar mina texter får surfa in på www.svenskhandboll.se/elitdam där jag är webbredaktör och skriver regelbundet hela säsongen. Mailadressen är annette.andersson@elithandboll.se

Under hösten har jag blivit en av skribenterna på www.handbollskanalen.se . Mitt område är de fyra stora damligorna - Danmark, Tyskland, Norge och Frankrike. Under VM har jag skrivit om grupp A.

----
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak - jag skriver ett tweet när ett nytt inlägg är publicerat (eller uppdaterat).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar