tisdag 10 september 2013

Krönika: September = nu kör vi

Så är den äntligen här - den allra första riktiga handbollsmånaden = september. Då när det sista finslipas inför säsongsstarten innan det hela brakar lös.

Höst = regn = inomhus = HANDBOLL :-)

 • USMs första steg
 • Europacupspelet 
 • Seriespelet både här hemma och i övriga Europa

USM steg 1

Den 14-15/9 spelas det allra första steget för damjuniorerna (årgång 95/96). Med många intressanta spelare, som varit iväg på landslagsuppdrag och andra som vill visa att de minsann är minst lika bra. På sajten "Tommy tippar" finns det matnyttigt kring just DJ-USM, medan lottning och resultat för steg 1 ligger på SHFs officiella sajt . Regerande mästare är Team Stockholm med Kristina Tjulander vid rodret.

arrangerande klubbar (14 grupper): Arbrå HK, Bjurslätts IF, HK Country, Härnösands HK, Höörs HK H65, IK Sävehof, Vadstena HF, Tyresö Handboll, Borlänge HK, Näsby Handboll, IFK Nyköping, LIF Lindesberg, Nässjö HF och VästeråsIrsta HF.

Den 28-29/9 är det dags för A-flickorna att dra igång (årgång 97/98). Jag har inte hittat någon sajt med tips, men lottning och resultat för steg 1 kommer även den på SHFs officiella sajt. Regerande mästare är Önnereds HK, som tagit klivet upp till Elitserien.

arrangerande klubbar (22 grupper): Alfta GIF HF, Borlänge HK, Enköpings HF, Eslövs IK, Halmstad Handbollsförening, HK Aranäs, IK Lågan, Karlskrona Handboll, Kärra HF, Lysekils HK, Rimbo HK Roslagen, Skogås HK, Stockholmspolisens IF HF, Strömsnäs GIF, Tibro HK, Åstorps HF, Önnereds HK, IFK Bankeryd, IK Pandora, Nässjö HF, VästeråsIrsta HK och Alingsås HK.


Europacupspelet

De fyra kvalgrupperna till Champions Leagues gruppspel avgörs 14-15/9 med undantag för grupp 1, som spelades den gångna helgen (7-8/9). Det tyska storlaget HC Leipzig vann gruppen och kommer att få möta IK Sävehof, RK Krim (Linnea Torstenson) och Metz HB.

I kvalgrupp 3 hittar vi Isabelle Gulldéns Viborg HK. Laget som tillfälligt förstärkts med urstarka Tina Flognman i mittlåset och på mittsex framåt. Matcherna sänds på danska betalkanalerna Sport 1 och 2.

Länk till EHFs sajt


Seriespelet utanför Sveriges gränser

Alla ligor är igång utom den svenska. Här kommer en liten intern svensk skytteliga
 1. Isabelle Gulldén, Viborg HK, 7 mål
 2. Maria Adler, HC Odense och Ulrika Ågren, Buxtehuder SV 5 mål
 3. Jessca Helleberg, HC Odense 4 mål
 4. Sabina Jacobsen, Randers HK, Malin Larsson och Linnea Arhenius, Fredrikstads BK 3 mål
 5. Angelica Wallén, Randers HK,  Kristina Flognman, Viborg HK och Vanessa Tellenmark, Oppsal 2 mål
 6. Johanna Ahlm, Team Esbjerg 1 mål
Vi har flera målvakter igång utanför Sveriges gränser, men den statistiken är tuffare att få tag i.
 • Cecilia Grubbström, OCG Nice
 • Tove Kronkvist och Karin Carlsson, Fredrikstads BK
 • Sissi Karlsson och Linda Hansen Lundmark, Levanger HK
 • Hannah Zimmergren, Storhamar
 • Sara Nirvander, Vipers Kristiansand


Damelitserien

Vår egen högsta serie drar igång den 20/9 med Lugi HF-Önnereds HK. Länk till SHFs sajt med matcher och resultat . Det tippas för fullt inför presskonferensen, som går av stapeln den 17/9 på Casino Cosmopol i Malmö (= nära och bra för en Lundabo :-)). Själv har jag huvudet fullt av en massa frågor än så länge. Tycker det mest spännande under försäsongen varit att så många lag mött nya motståndare från andra länder. Både Sävehof och Lugi har varit nere på Balkan. Skuru var med i en lite annorlunda turnering i Tyskland. Plus de många matcher elitlagen spelat mot danskt och norskt motstånd.

Redan i omgång 1 sänder SVT - toppmatchen IK Sävehof - H65 Höör med matchstart kl 16:10. Kan bli både spännande och ospännande. Alla lag går att besegra, om man är modig nog att skita i att man är urtrött de sista tio, sa en spelare till mig häromdagen. Tänkvärt.


Damallsvenskan

Näst högsta serien blev till sist 12 lag med Partille IF, som slutlig ersättare i cirkusen efter H43/Lundagård. Omgång 1 drar igång 21/9 med nykomlingsmötet RP mot Caperiotumba. Länk till SHFs sajt med matcher och resultat 

Just nu ser Boden Handboll IF, Skara HF och IF Hellton mest heta ut att plocka hem första platsen upp till eliten. IF Hallby HK har tappat många spelare, liksom E-tuna Guif och GF Kroppskultur. Jag tycker att lagen blandat och gett hittills under försäsongen. Även här har jag huvudet fullt med fler frågor än färdiga svar. Hm. 


Till syvende og sidst

Läste i Nerikes Allehanda att Örebro SK valt att lägga ner sin damseniorverksamhet. Man kan ju undra vad det är som händer på damsidan? Är det så svårt att få tjejer att fortsätta spela handboll, när de kommit upp till gymnasiet eller? 

Det är viktigt att inte glömma bort att komma ihåg att även utbilda spelare att våga ta steget till funktionär, domare, tränare och publik genom att låta glädjen genomsyra verksamheten. Alla kan inte bli elitspelare, men alla kan lära sig älska sin sport och finnas på väl så viktiga positioner.

Ha det bäst tills vi hörs igen.

Målade naglar, tejp, klister och en handboll - sjukt coolt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar