söndag 1 september 2013

Krönika: En landslagssommar är över

Nu är sommaren över, om man ska tro på väder och temperatur utomhus. Fast för en handbollsälskare är det detsamma som att det väntar en ny säsong bakom hörnet. Men innan dess tänker jag passa på att summera landslagssommaren, sett ur min högst privata synvinkel. Varssego ;-)

När SM-finalen i mitten av maj var över var det dags för många spelare att dra på sig landslagsställen. Landslagssommaren inleddes med U19 EM-kval i Helsingborg (17-19/5). Jag hann med att kika litegrann och kunde konstatera att svenskorna var helt överlägsna. De vann gruppen med +44 i målskillnad.

Vänstersexan Andréa Johansson 
blev Sveriges främsta målskytt i kvalet (12 mål).
Foto: Richard Nörrelökke.

Nästa landslagsuppdrag stod A-landslaget för med träningsturneringen Nettbuss Open i Göteborg (24-26/5). Det blev idel segrar och lagkapten Isabelle Gulldén konstaterade nöjt efteråt att "Det var längesen vi vann en turnering". Hon var extra nöjd med att det dessutom var på hemmaplan.

Fk Klingvall håller time-out under Nettbuss Open.

Det kändes, som en fin inledning på det som komma skulle....

En vecka efter Nettbuss var det dags för A-landslaget att spela den första av två VM play-off matcher mot Polen (2 och 8 juni). Att Polen inte var en "lätt" motståndare visste jag. I kvalet till VM 2011 för två år sedan ställde polskorna till lite trubbel för Danmark, som de redde ut. För ett år sedan var Polen nära att ta sig till EM, men förlorade i sista och avgörande kvalgruppspelsmatchen mot de kommande guldmedaljörerna Montenegro.

Hur var status på polskorna sommaren 2013? Sverige hade favoritskapet och firma Klingvall/Sievertsson stod inför ett litet examensprov. Det blev två raka förlustmatcher för A-landslaget och magplasket var ett faktum. I Örebro vann Polen med +3 (26-23) och på hemmaplan med +1 (32-31). Media ropade på byte av förbundskapten plus en hel massa annat och menade att damlandslaget nu kommer att hamna i skymundan igen....

Det fjärde landslagslagsuppdraget föll på U19-landslaget, som åkte till Drammen i Norge och deltog i SOC (Scandinavian Open, 14-16/6). Det blev två förluster och en seger och en lite mindre god känsla inför stundande EM i Danmark infann sig.

Ingen rast och ingen ro med landslagsuppdrag. När juni övergick i juli var det dags för en helt ny trupp att klä sig i blått och gult. Allsvenska OV Helsingborg hade vunnit SM 2012 på hemmaplan och valt att delta. Laget åkte över till danska Jylland och staden Randers, som arrangerade senior Beachhandbolls EM (9-13/7).

Beachhandbollslandslaget.

I många europeiska länder satsas det friskt på beachhandboll med egna landslag med egna budgets. För entusiasterna är det en självklarhet att vi i Sverige ska göra likadant, men därom tvistar de lärde, som man så ofta säger här i Lund ;-) Jag tycker att beachhandboll ger handbollen ett extra skimmer och hoppas att vi kommer ha landslag med i alla kommande mästerskap.

Hur gick det då för svenskorna? Jo de nådde sin målsättning och vann en halvlek. Hemmanationen Danmark förlorade finalen mot Ungern, medan Norge tog hand om bronset.

Det sjätte landslagsuppdraget stod vårt yngsta landslag för. U17-landslaget deltog i EYOF (European Youth Olympic Festival, 15-19/7) och hade ett silver att försvara. Laget blandade och gav, men vann sista matchen = femte plats. Helt ok insats för att vara den allra första turneringen.

U17-landslaget tackar supporters.
Foto: Urban Fernis

Sen var det en dryg vecka utan landslag i aktion, innan sommarens sjunde landslagsuppdrag gick igång.  U19-landslaget samlades i Malmö för tredje gången denna sommar. Jag fick vara med på en träning och det var ett gäng fokuserade tjejer och ledare, som gärna ville ha med sig en medalj hem från U19 EM i Danmark (1-11/8). Säkert inspirerade av herrlandslagens guld (U21) och brons (U17 i EYOF).

Två raka segrar gav avancemang till huvudrundan. I tidigare mästerskap hade laget blivit sämst sexa, så det såg lovande ut, men.... Resten av mästerskapet blev en enda lång förlustrad, trots bra försvars- och målvaktsspel. U19-landslaget hamnade på en åttonde plats och sommarens andra magplask var ett faktum.

 Jessica Ryde.
Foto: Nils-Åke Åkesson.

Positivt var att målvakten Jessica Ryde blev turneringens främsta målvakt med hela 43% i räddningar (83 av 192), även om hon inte fick någon plats i all star team. Negativt var att anfallsspelet gick i stå ideligen.

Härlig statistik för en svensk :-)

Sommarens allra sista landslagsuppdrag, det åttonde, stod U17-landslaget för. U17 EM i Polen (15-25/8) stod för dörren. Ärligt talat var det väl ingen som hade några större medaljförhoppningar efter EYOF och med ett orutinerat mästerskapsgäng både på och utanför bänken. Hm. Jo, med ett undantag - sjukgymnasten Ulrika Andersson-Moberg - med två UVM-guldmedaljer hemma i prisskåpet. Kanske skulle hon föra tur med sig?

Ulrika Andersson- Moberg.

U17-tjejerna inledde, precis som det äldre landslaget, med två raka segrar och vidareavancemang till huvudrundan. Sedan blev det en rejäl förlust med 10 bollar (17-27) mot den ena storfavoriten, Ryssland. Många var vi nog, som tänkte jaha var det det hele.

MEN det här landslaget vände och vann resten av matcherna!!!!! I semifinalen tryckte laget till den andra favoriten hemmanationen Danmark (30-28) och i finalen var det dags för ett nytt möte mot ryskorna. Det blev ännu en uppvisning i klassiskt (=bra) svenskt försvar med en duktig keeper, men det jag blev mest imponerad över var anfallsspelet. Vindsnabba kantspelare utan respekt och skyttar som klev och klev och mittsexor, som antingen gjorde mål eller hjälpte till att skapa dem. Precis den sorts handboll, som ligger mig allra varmast om hjärtat :-) Seger med 26-24 och ännu en historisk guldmedalj.

All star team U17 EM.
Foto: från den officiella sajten.

Vindsnabba vänstersexan Olivia Mellegård och högersexan Emma Ekenman-Fernis blev uttaga i all star team.

Klang och jubel tillsammans med supporters.
Foto: Urban Fernis.

Å visst förde hon tur med sig Ulrika, som nu är den enda i svenskt damlandslagssammanhang, som har tre guldmedaljer. En annan, som kunde reta sin dotter med ett guld var överledaren Stefan Friberg. Än så länge står det 2-1 i Emmas favör, men vi får väl se...

Till syvende og sidst
Ja det som började med två övertygande turneringssegrar (U19 EM-kvalet och Nettbuss Open) avslutades med en historisk U17-guldmedalj. Himlans najs :-)

Under U19EM kom det besked från IHF att lag 1-11 i UEM är direktkvalificerade till UVM framöver.
Det betyder förstås att våra ungdomslandslag slipper kval och är direktkvalificerade till U18VM (Makedonien) respektive U20VM (Kroatien).

Nästa landslagsuppdrag står A-landslaget för. Den 23 oktober är det dags för den första kvalgruppsmatchen mot EM i Ungern/Kroatien 2014. I nybyggda Helsingborg Arena tar Sverige emot Slovenien. Jag hoppas firma Klingvall/Sievertsson lyckas skapa samma fina laganda och attraktiva spel, som U17-landslaget visade upp.

Jo förresten både Sabina Jacobsen (Randers HK) och Isabella Gulldén (Viborg HK) är lagkaptener i sina respektive klubblag och är/har varit lagkaptener i A-landslaget. En rejäl komplimang till dessa båda må jag säga.

Dags att avrunda och det gör jag med en länk till ett gäng, som vi precis sett uppträda på Lunds Humor Festival (Verklighetens Folk). Det är gött att skratta eller hur !?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar