onsdag 22 maj 2013

Krönika: Tankar kring den åttonde månaden av säsongen 2012/2013, del 2

Här kommer del två av krönikan kring en av de mer hektiska handbollsmånaderna = den åttonde = april. Under månaden vaskades det fram finalister i Europacuperna och i de stora ligorna plus segrare i USMs finalsteg. Här kommer en låång krönika fylld med bilder - håll till godo :-)

Europacuperna
Kvar med svensk anknytnig hade vi Krim i Champions League och Höörs HK H65 (supporterskaran kallar laget för H65), men bägge lagen blev utslagna i semifinalspelet. Krim av norska mästarlaget Larvik och H65 av kroatiska ZRK Samobor.

Annonspelare i infarten till Samobor.
Foto: Annette Andersson

Jag följde förresten med ner till Samobor (ligger nära Zagreb) och fick uppleva handboll på Balkan. Mycket stort intresse med damernas Champions League semifinalmatch på TV:n i pubarna. Inne i Zagreb möttes Kroatien och Ungern, samma kväll, med välkända herrprofiler som Alilovic och Nagy. Trots det var intresset stort för Challengecup semifinalen.

Matchen spelades i den gamla hallen med "atmosfär". Insläpp genom cigarettröken i puben, sedan fick vi gå en trappa upp till läktarna. Programbladet var ett papper i A5-format och där stod INGENTING om motståndarlaget..... Bänkarna var av trä och belysningen starka strålkastare - modell för utomhusbruk, vilket gav ett dimmliknande ljus. Publiken fyllde på och att säga att de svenska brandmyndigheterna hade löpt amok är en underdrift, fniss.

Hallen i Samobor, som såg ut som en fd flyghangar eller så.
Foto: Annette Andersson.

När inspringet väl drog igång blev det ett öronbedövande oväsen. Jag var helt lomhörd och omtumlad efter att ha fått uppleva ett sådant intensivt (och fanatiskt) publiktryck och det gällde att hålla i sina grejor, för annars fick de fötter... Puha. Det gav mig en bättre förståelse för det jag hört danska kommentatorer och spelare berätta. Och varför en seger på hemmaplan med tio mål lätt kan förbytas till en förlust med femton nere på Balkan. Sådant som måste upplevas och inte går att beskriva med ord. Kan varmt rekommenderas, men tänk på att du kommer att bli riktigt omskakad och kanske också lite chockad :-)

Vilka lag gick vidare till europacupfinalerna?
Champions League: Györi - Larvik (Ungern mot Norge)
Cupvinnarcupen: Issy Paris - Hypo NÖ (Frankrike mot Österrike)
EHF-cupen: team Tvis Holstebro - Metz Handball (Danmark mot Frankrike)
Challenge cup: ZRK Samobor - DHK Banik Most (Kroatien mot Tjeckien)

De stora utländska ligorna
Danmark
Sett med svenska ögon gick det väl sisådär. Randers HK och Viborg HK fick spela om bronset i stället för DM-final. Det blev FC Midtjylland (fd Ikast) och Team Tvis Holstebro, som tog hand om finalbiljetterna (bäst av två).

Norge
Säsongen blev lite uttänjd, så endast den ena semifinalmatchen (av två) var spelad, när april gick över i maj. Kvarvarande lag var Larvik-Tertnes och Byåsen-Stabæk. I Byåsen finns Sara Andersson, skolad i Sävehof.

Frankrike
Här spelas både play-off (de sex främsta lagen, där lag 3-6 gör upp om en semifinalplats) och play-down (de fyra resterande lagen). I play-off hade man hunnit med en (av två) semifinaler. Kvarvarande lag blev Issy Paris-Metz och Fleury-Mios.

Cissi Grubbström in action i segermatchen mot Toulon.
Foto: från klubbens hemsida

Sett med svenska ögon var play-down spelet mycket mer intressant. Båda svensklagen (Toulon och Nice) kämpade för att hålla sig kvar i högsta serien. Svårast utgångsläge hade nykomligen Nice, men vår svenska landslagskeeper Cecilia Grubbström trivdes uppenbarligen på den franska sydkusten. Hon hjälpte laget med finfina räddningsprocent. Det slutade med att Nice vann play-down före Toulon.

Tyskland
Det blev serieettan Thüringer HC och serietvåan HC Leipzig som tog hand om både biljetterna till DHB-pokalen (där vann Thüringer) och till Bundesligafinalerna.

USMs finalsteg (= steg 5)
Återigen i Norrköping och återigen kanonfint väder efter en uschlig vår.

Pokal och glada segrare efter DJ-finalen.
Foto: Viktor Ljungström
Damjuniorer
Här tog sig lite överraskande Team Stockholm till final genom att slå ut storfavoriten Kärra HF i semifinalen. Nästan exakt samma scenario, som 2012, när Kärra försökte besegra IFK Tumba genom att punktmarkera deras två främsta spelare. Det gick en igenkännande kår längs med ryggraden hos undertecknad. Skulle Team Stockholm göra som IFK Tumba ifjol och vinna stort i finalen? Jodå. Den här gången var det den andra storfavoriten Skuru IK, som fick känna på kluriga coachen Kristin Tjulanders norskinspirerade idéer.
Slutresultat: Team Stockholm-Skuru IK 21-12 (10-5)


Kristin Tjulander med fullt fokus under finalen.
Foto: Viktor Ljungström

All star team damjuniorer.
(Isabella, Julia S, Vanessa, Lorin och Melissa,
saknas gör Julia E, Rebecka och Joanna)
Foto: Viktor Ljungström 

Målvakt - Julia Sand, VästeråsIrsta HK. 
V6 - Vanessa Mate, Team Stockholm. 
M6 - Lorin Mahmud, Team Stockholm. 
H6 - Joanna Lindvall Haggren, IK Sävehof. 
V9 - Julia Eriksson, Kärra HF. 
M9 - Rebecka Karlsson, Kärra HF. 
H9 - Isabella Bengtsson, Skuru IK. 
MVP - Melissa Petrén, Team Stockholm.

A-flickor
Här blev det final mellan Önnereds HK och Skånela IF. Två lag som tagit sig upp till Elitserien för övrigt. På tredje plats hamnade de skånska favoriterna Lugi HF och H65 Gordies. Kanske var det trötthet, kanske var det glädje över finalplatsen? Oavsett vad, så orkade Skånela inte ladda om batterierna utan de grönsvarta kunde enkelt ta hem guldmedaljen. Slutresultat: Önnereds HK-Skånela IF 24-16 (12-8)

Pokal och glada segrare efter FA-finalen.
Foto: Viktor Ljungström 

All star team flickor A.
(Hanna, Emma, Filippa, Olivia, Evelina och Ida, 
saknas gör Julia och Anna)
Foto: Viktor Ljungström

Målvakt - Hanna Eriksson, IK Sävehof. 
V6 - Olivia Mellergård, Önnereds HK. 
H6 - Evelina Källhagen, Önnereds HK. 
M6 - Ida Reinholdsson, Önnereds HK. 
V9 - Julia Sandell, H 65 Gordies HK. 
H9 - Filippa Sarenbrant, Skånela IF. 
M9 - Emma Ekenman-Fernis, Skånela IF. 
MVP - Anna Johansson, H 65 Gordies HK.

B-flickor
Precis som i Damjuniorfinalen blev det en ren Stockholmsuppgörelse, när storfavoriterna Tumba mötte Göksten. Även här blev det en klar seger för det ena laget (precis som i de andra två finalerna). Slutresultat IFK Tumba-Gökstens BK 20-15 (11-6)

Pokal och glada segrare efter FB-finalen.
Foto: Viktor Ljungström 
All star team flickor B.
Foto: Viktor Ljungström.

Målvakt - Irma Scjött, Gökstens BK. 
6-meter - Anna Zander, Torslanda HK. 
6-meter - Josefin Ek, IFK Tumba HK. 
6-meter - Ann-Sofie Eriksson, Skogås HK. 
9-meter - Veronica Strandberg, Torslanda HK. 
9-meter - Amelia Lundbäck, BK Heid. 
9-meter - Hannah Sheuer, Skogås HK. 
MVP - Alexandra Lundström, IFK Tumba HK.

--------------

Under maj fick vi alla våra segrare och sedan drog en del av dem på sig landslagskläder. Båda våra ungdomslandslag har trevlig nog tagit sig till var sitt EM. Återstår att se om våra "stora tjejer" kan göra sammalunda genom att ta sig till VM i Serbien. Men först ska laget spelas ihop under Nettbuss Open.

För de allra flesta är det försäsongsträning som gäller och ett hett efterlängtat sommaruppehåll med individuell träning i juli. För egen del återstår en träning med smågrabbarna innan vi tar sommarlov. Ett litet öga på damhandbollen kommer jag att hålla under sommarmånaderna, precis som ifjol.

Ute har vi fått sommarvärme och med det fästingeländet (örk). Just idag har Moder Natur bestämt sig för att vi behöver vatten och svalka, men det brukar ändra på sig. Tills vi hörs igen ha det bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar