torsdag 31 januari 2013

Krönika: Tankar kring den fjärde månaden av säsongen -12/13, del 2

Tja varför skriva om en månad när nästa nästan passerat? Hm. Tja, men vi kör på det ändå. Det här lovade jag att skriva lite om (i del 1) - Damelitserien, Juniorelitcupen, Lundaspelen och ett litet utlandsperspektiv från de närmaste grannländerna.

Damelitserien
Damelitserien spelade den elfte omgången före och efter jul. Omgångens sista match sändes på TV och var en sömnig historia mellan Lugi och VästeråsIrsta (23-20). Det här innebar att serien kommit halvvägs och man kunde se att det smugit sig in några skikt.

Lugi-Västeråsmatchen sett från pressläktaren.

Sävehof i suverän ledning, obesegrade. Skuru smygandes därbakom. Sedan en hel flock av lag (5st), som bytt placering med varandra. Kring sluspelsstrecket kämpade fyra lag om den sista och åttonde platsen. Längst ner Caperiotumba, fortfarande poänglösa på den allra sista platsen.

Juniorelitcupen
Det blev Stockhom, som drog det längsta strået i Juniorelitcupen. I laget fanns bland andra elitseriespelarna Melissa Petrén och Johanna Hellgren från Spårvägen HF och Andrea Johansson från Caperiotumba.

I all star team hittar vi profiler från damallsvenskans topplag Skånela IF - Vendela Hampl och Emma Fernis. Emma ligger i skyttetoppen för övrigt.

 All star team Juniorelitcupen 2012.
Foto: från svenskelithandboll.se
 
All Star Team:
Målvakt: Vendela Hampl, Stockholm (Skånela IF)
H6: Linnea Efraimsson, Göteborg (IK Sävehof)
M6: Lorin Mahmud, Stockholm (Team Stockholm)
V6: Andrea Johansson, Stockholm (Caperiotumba)
9m: Melissa Petrén, Stockholm (Spårvägen HF)
9m: Emma Ekenman-Fernis, Uppland (Skånela IF)
9m: Moa Lindberg, Göteborg (Kärra HF)
Bästa försvarare: Sanna Andersson, Göteborg (Kärra HF)
MVP: Melissa Petrén, Stockholm (Spårvägen HF)

Lundaspelen
Är mer eller mindre ett måste att gå och kika på när man bor i närheten. Det finns alltid någon man känner som coachar eller spelar eller är med och arrangerar. Alltid en eller flera handbollskompis(ar) från någon annan del av landet eller ett annat land, som kommer på besök.

I FIFs herrjuniorer (Boys 18) 
fanns en spelare med stor spelförståelse
och tekniska delikatesser.

De högsta klasserna var Boys 18 (vinnare Lugi HF med årgången-95, som stomme) och Girls 18 (vinnare danska FIF) , men mest omtyckt är nog "Special class" (vinnare HK Malmö), med deltagare med någon form av handikapp. Finalen i Special class, inför fullsatt Arena, är en häftig upplevelse.

Pokalfinaler
I Danmark och Norge spelas Pokalfinaler i slutet av året. Mycket prestige i att vinna och TV-sänt med gott om publik både i hallen och hemma framför TV:n.

Den 29 december besegrade FC Midtjylland - KIF Vejen med övertygande 28-21. Dagen efter var det dags för NM-finalen mellan Larvik och Stabæk. Det blev tätt och jämnt, men Lavik vann till sist med 31-26.

Det är danska respektive norska handbollsförbundet, som arrangerar turneringen. Kanske vi kunde få till något motsvarande i Sverige? Drömma kan man ju alltid förstås.

Busshållplats under Lundaspelen.

Nu är januari över och imorgon bär det av till Amsterdam. Semester i kombination med att se europacup på plats lockar. Under åren härnere i Skåne har jag sett många europacupmatcher på dansk TV, från olika länder. De ska bli intressant att uppleva både arrangemanget och matchen "på riktigt".

Pressläktaren fylld med ungdomsspelare,
som kanhända ville slappa lite?
(Lundaspelen 2012)

Till sist - ha det så gott där du finns i vårt avlånga land (eller utomlands). I den här delen av landet blåser det friskt. All snö har tinat bort (igen) efter dagar med plusgrader och ösregn. Nu torkar det upp lite, så hunden slipper bli alltför skitig av promenaderna. Vi höres.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar