tisdag 8 januari 2013

Krönika: Tankar kring den fjärde månaden av säsongen -12/13, del 1

December, den sista månaden på året och den fjärde i handbollssäsongen. Lite antiklimax faktiskt med krönikor och listor parallellt med serier, som kommit halvvägs, nationella cuper och mästerskap. Lägg till jul och nyårsfirande och månaden blir lite lätt tvärspäckad sett i efterhand.

Jultema parallellt med all handboll.

Damlandslaget
I början av december var det speluppehåll för de högsta serierna runt om i Europa. Massmedias fokus på Serbien och årets andra mästerskap i samma land (i januari 2012 spelades herrarna EM). Det svenska damlandslaget hade sitt gruppspel i Nis, precis som herrarna.

Nis vid den röda punkten.

Svenskorna inledde med att skrälla mot Danmark och vinna med uddamålet (27-26). Sen blev det en rejäl seger mot Makedonien (26-15) och alla satte sig spänt framför TV-apparaterna inför den tredje matchen, men Frankrike blev för svåra för T+Ts nykomponerade landslag. Förlust med 17-24.

Huvudrundan i huvudstaden Belgrad, till skillnad från herrarna, som stannade kvar i Nis och hamnade på sista plats i sin grupp med två poäng (två oavgjorda och blev tolva totalt). Skulle flytten ger mer flyt för tjejerna? Inledning med en oavgjord mot värdnationen, klar förlust mot storfavoriterna Norge och en säker seger i den sista matchen mot Tjeckien - totalt 5 poäng och en åttonde plats.

Montenegros Milena Knezevic - en av arvtagarna efter Popovic.
foto: från den officiella EM-sajten.


Vidare till semifinalerna gick Norge och värdlandet Serbien (precis som i herrEM) samt Montenegro och Ungern. Norge tog sig, som väntat vidare till finalen, men där blev det förlust efter en dramatisk match som gick till förlängning. Montenegro vann guldet! De största besvikelserna var Frankrike, som blev nia, och Spanien på en elfteplats.

Mera landslag
I skuggan av EM hade det yngsta landslaget, U16, sitt första träningsläger i Lund med träningsmatcher mot allsvenska O/V Helsingborg (oavgjort) och elitserielaget H43/Lundagård (vinst), som var juniorbetonat.

Drickapaus under U16-landslagets träning i Bollhuset, Lund.

Båda matcherna spelades inför fulla hus i Bjärred och Kävlinge. Roligt att konstatera.

Damallsvenskan
Den näst högsta serien fortsatte med både omgång elva och tolv och spelade färdig alla restmatcher.

Tabell efter 12 omgångar

Skytteligan såg ut såhär
(siffra inom parentes = placering resp antal mål efter tolv omgångar förra säsongen)
1 (7) Emmy Nordmark, Boden Handboll IF, 80 mål (60)
2 (3) Linn Ebbvik-Neuman, Tyresö Handboll, 75 (85)
3 (ny) Lina Barksten, GF Kroppskultur, 69
4 (ny) Mia Rademacher, OV Helsingborg, 63
5 (ny) Rebecka Sandberg, Önnereds HK, 62
6 (ny) Emma Fernis, Skånela IF, 61
7 (14) Frida Mörk, Skara HF, 60 (47)
8 (ny) Carolina Järlstam, GF Kroppskultur, 58 
9 (ny) Malin Söderlund, Härnösands HK, 56 
10 (ny) Madeleine Schlosser, IF Hallby HK och (långt ner i listan) Kristin Ullén, IF Hellton, 55 (16)

Vad trodde jag om DA innan säsongen satte igång?
Saxat från den 21 juni:
"Känslan är att nedflyttade Örebro och Kroppskultur inte kommer att få det lika "lätt", som Kärra (1) och Tyresö (4). O/V siktar uppåt, liksom Önnered, mot direktplatsen. De nyförvärv nykomlingarna Skånela, Partille och Hallby har gjort visar att de bestämt sig för att stanna kvar. Skara satsar på att etablera sig på allvar och har ett underbart publikstöd i ryggen. Hellton bygger nytt kring en ryggrad av etablerade spelare. Tyst har det varit kring Tyresö, E-tuna Guif och Härnösand."

Sedan tackade Örebro för sig i mitten av augusti och Boden tackade ja.

Hur ser det då ut i DA ungefär halvvägs?
Önnered ligger i topp, som väntat. Tätt följt av Eskilstuna Guif (som sa redan innan säsongen 2010/2011 att de skulle upp till elitserien efter tre säsonger) och den stora överraskningen Skånela IF. Laget som tappade sin fixstjärna, Miranda Larsson, till VästeråsIrsta HF har U16-landslagets Emma Fernis som en av målspottarna.

Kroppskultur har också överraskat, trots spelartapp och tränarbyten har laget ändå lyckats hålla sig högt upp i tabellen. Lina Barksten och Carolina Järlstam tillsammans med duktiga målvakten Timea Pap är tre av orsakerna.

Skaras satsning bär frukt. En fin femteplats. Ett annat lag som också går bra är Boden, som klättrar allt högre i tabellen. Innan jul fanns de på sjunde plats.

Höstens besvikelser är sexan O/V Helsingborg och nian Tyresö. Dessa två lag som höll sig väl framme förra säsongen. O/V har haft problem med bortaförluster och att årets nyckelförvärv Maria Radermarcher varit småskadad. Tyresö, ja vad händer där?

Att Hellton finns på en åttonde plats är inte särskilt förvånande med tanke på att de bygger nytt. Nykomlingarna Hallby, Partille och Härnösand ligger som förväntat längst ner tabellen.

Tabellen har börjat få två "informella streck". Efter tredje och tionde plats däremellan ser det öppet ut, än så länge. Blir intressant att se hur läget är vid nästa summering (januari).

Det får bli en del två, även den här omgången, med Damelitserien, Juniorelitcupen, Lundaspelen och ett litet utlandsperspektiv från de närmaste grannländerna.

Sommarminne från Lunds underbara Botaniska trädgård.

Vi höres.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar