måndag 1 oktober 2012

Krönika: Tankar kring den första månaden av säsongen 2012/2013

September är den månad när det äntligen blir allvar av all försäsongsträning. Det är då vi på läktarplats kan njuta av (eller lida med) lagen, som kämpar om poängen i hemmaarenan.

Under september brukar det vara ganska tyst kring landslagen. Men i Sverige fick vi mycket uppmärksamhet, då förbundskapten Per Johansson valde att tacka för sig i slutet av augusti, ett år i förväg. Han gör sina sista två landskamper på hemmaplan med A-landslaget i början av oktober. Sedan är det dags för en ny förbundskapten, hittills inofficiell person, att ta vid. Med Per som bollplank.
 
Camilla Eriksson jublar tillsammans med laget
(under UVM-finalen mot Frankrike).
Foto: Peter Domeij.

Vem blir efterträdaren? Spekulationerna har varit många i Sverige och utomlands. Både svenska och utländska coacher har nämnts, inte minst ett par kvinnor. I Danmark finns Åsa Mogensen (fd Eriksson) och i Norge Mia Hermansson-Högdahl. Båda med stor egen landslagserfarenhet.

Åsa har coachat två svenska damungdomslandslag tillsammans med Anna Rapp. Mia är assisterande till det norska landslagets Thorir Hergeirsson, som precis fått utmärkelsen världens bästa damtränare av IHF. I Sverige finns Camilla Eriksson, U92/93-landslagets framgångsrika coach, med två UVM-guld och massor av egna landslagserfarenheter. Men kanske blir det en man vid rodret ännu en gång?

H65s bloggande mittnia, danskan Mia Rej Bidstrup.
Foto: från klubbens hemsida.

I Damelitserien har vi fått ett utropstecken i form av Höörs HK H65. Laget har tagit fyra raka segrar precis som mästarna från Partille. IK Sävehof leder med +51 i målskillnad. H65 ligger tvåa med +20.

I vassen bakom lurar Skuru IK, som hittills bara spelat två matcher och är obesegrade med +14 i målskillnad. Tre lag är fortfarande poänglösa - nykomlingarna Kärra (-26) och Caperiotumba (-26) samt Spårvägens HF (-39).

Både Lugi och H65 matchar sina duktiga -96:or (A-flickor) en del i den högsta serien. Den äldsta snittåldern har H65 med 23 år. Den yngsta snittåldern, 20 år, har trupperna i Caperiotumba, Lugi och Team Eslövs IK. Äldsta spelaren i årets upplaga är BK Heids Annika Wiel Fredén, 34 år. Lugis Hanna Blomstrand är än så längde den yngsta. Hon fyllde 16 år i slutet av augusti.

Det är lite för tidigt att sia om profiler, men vänsterniorna Johanna Westberg, Skuru IK och Lina A Karlsson, VästeråsIrsta HF har gjort varsin urladdning med 11 mål (mot Spårvägen resp Kärra). Det lovar gott.

Målvakterna verkar tävla om att göra flest räddningar och att ha över 40% i räddningar har nästan blivit" vardagsmat". Det vittnar om bra försvarsspel.

En försvarsmur.
Foto: Elin Lindén

 
För egen del önskar jag läckra MÅL! Louise Sand är väl den som ligger bäst till efter ett par läckerheter mot både Skövde och Kärra. Jag är bortskämd med kantspelare och mittsexor av världsklass på dansk TV (Dame Håndbold Ligaen och Europacuper) och drömmer om att få se mer sånt hemma i Sverige också.

Linn Ebbvik-Neuman - en spelare att håll koll på.
Foto:
Johan Persson

Damallsvenskan har dragit igång med två omgångar. Även den här säsongen verkar det bli en knall i varje omgång! I den första vann nedflyttade GF Kroppskultur över topptippade Tyresö Handboll (27-23). I den andra var det återkomligen Partille IF som vann med uddamålet över det andra tippade topplaget O/V Helsingborg (29-28).

Leder gör Eskilstuna Guif med full pott. Därefter kommer nio lag med två poäng. Utan poäng är nykomlingarna IF Hallby HK och Härnösands HK. Årets upplaga innehåller två norrländska lag, som båda två valt att tacka ja till "gratisplatser", när andra lag begärt sig nedflyttade. Först ut var bytet Rimbo - Härnösand och sedan Örebro - Boden.

Främsta målskytt så här långt är Tyresös högersexa Linn Ebbvik-Neumann, 21 mål (11+9). Hon blev trea i damallsvenskans skytteligan 2011/2012 efter Cassandra Tollbring och Sandra Eriksson, som båda tagit klivet upp till Damelitserien. Linn gjorde totalt 170 mål förra säsongen - vad blir det 2012/2013?

USMs första steg för damjuniorerna (födda 94 och yngre) spelades näst sista helgen i september. 26 lag har gått direkt vidare direkt till steg 3. Nyfiken i en strut frågar sig hur många av dessa, som har A-lagen i vilken serie. Fördelningen är - Damelitserien 11 lag, Damallsvenskan 6 lag och hela 9 lag från övriga serier.

Under oktober ser i alla fall jag först och främst fram emot att få se europacupspel :-) Massor av svenskor på plan i både Champions League och Cup Vinnar Cupen. Handbollsfreaksen i Göteborgområdet har dragit turlotten och kan se superbra lag live i Partillebohallen. Ryska mästarna kommer - kolla in laget här. Vi i övriga landet får nöja oss med TV och webben.

Ha´re bäst.

P.S. Lördagen den 13/10 sänder TV10 Larvik - Sävehof. Det är bara att sätta sig i TV-soffan och njuta. De norska mästarna har vunnit 250 matcher i rad i Postenligaen Kvinner....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar