lördag 11 augusti 2012

Krönika: Reflektioner kring Damelitserien del 3

Nu är det mycket fokus på handboll. Herrlandslaget är på allas läppar efter att otippat ha tagit sig till OS-final i London. Rätt skönt eftersom det inte gick som alla förväntat sig för Damlandslaget.

I skuggan av detta laddar damlagen på hemmaplan inför kommande säsong. Träningsmatcher pågår för fullt runt om i Sverige. För vissa lag bär det av till Danmark eller Norge. Här kommer mina funderingar kring de resterande sex lagen i högsta serien.

Spårvägen mot VästeråsIrsta säsongen 2010/2011.
Foto: Peter Domeij

Förra säsongen kom Spårvägens HF på sjunde plats och åkte ut i tre raka kvartsfinalmatcher mot Skuru. Laget hade börjat säsongen lovande, men höll inte hela vägen ut. En del av förklaringen är skador. En av nyckelspelarna, Stephanie Svensson, blev långtidsskadad och kommer inte tillbaka förrän efter jul.

Inför säsongen 2012/2013 har man tappat landslagsmålvakten Filippa Idéhn (Sävehof) och tränaren Tomas Ryde (slutar). Frågan är om Matilda Boson har motivation för ännu en elitseriesäsong efter att ha tackat för sig efter OS.

Nyförvärv är målvakten Louise Eriksson (Skuru) och Johanna Hellgren (Huddinge). Egna progukter lyfts upp till A-truppen, där fjolårets assisterande tränare, Per Lundgren, nu axlar tränarrollen. Till sin hjälp får han Adam Engström.

I "Spåret" finns U20VM-guldmedaljören Alexandra Domeij och en av mina favoriter på H9-positionen, Johanna Jansson. Laget är samspelat och sammansvetsat, så det känns som att det är dags för en högre placering kommande säsong. Per coachade ett antal matcher själv förra säsongen och har fått fina vitsord av sin företrädare. Placering 3-6 känns som en rimlig gissning eller ska jag vara modig och säga 3-4?

VästeråsIrsta HF satsar ungt inför säsongen. De har lyckats värva talangerna Miranda Larsson (Skånela) och Hanna Barrögård (E-tuna Guif), båda två ingår i U18-landslaget. Jonna Gustafsson (Hellton) kommer från Damallsvenskan. Hanna gjorde 95 mål i Damallsvenskan säsongen 2011-2012 och Jonna hann med 91.

I truppen finns målvakten Hanna Daglund, som tog U20VM-guld. Hon tillhör "egentligen" årgången, som ska spela U18VM (-94/95), men fick vara med och gjorde en fantastisk turnering. I klubben finns Julia Sand, som deltog i European Open (U18-landslaget) tillsammans med Hanna och Miranda.

Förra säsongen hade man svårt mot topplagen, men spelade jämnt med övriga lag och slog nykomlingarna i alla matcher. Det här är ett lag det känns svårt att gissa placering för. Fågel, fisk eller mittemellan? Hm. Jag tror de kan höja sig ett snäpp och komma närmare topplagen, men en placering på den nedre halvan när vi summerar i mars.

Vem vinner säsongens första match - H43/Lundagård eller Höörs HK H65?
Foto: Fredrik Rosengren (säsongen 2011/2012)

H43/Lundagård smyger i vassen och längtar efter att få spela slutspel denna sin tredje raka säsong i högsta serien. Förluster inför säsongen är  framför allt målvakten Emma Friberg (Lugi) och den rutinerade mittsexan Johanna Nilsson (slutar). Dessa två ersätts av Tove Kronkvist (Lugi) och Märta Hedenqvist (Kroppskultur).

Sara Öhrström gör comeback efter studie- och skadeuppehåll. Här är en tjej med elitserierutin (Lugi). I början av augusti blev det officiellt att Julia Andrejic gjort klubbyte efter två säsonger hos lokalkonkurrenten Lugi.

I klubben (KFUM Lundagård) finns ett helt gäng lovande juniorer, som bland annat vunnit USM-guld (2011) och Lundaspelen (2011). Mest meriterad är Emma Berndtsson, som finns i U18-landslaget.

Laget fick behålla playmakern Vanessa Tellenmark (U20VM guld) och systrarna Engdahl. Pappa Kent coachar ännu en säsong. Förra säsongen gjorde man precis som VI - blandade och gav. Spelade oavgjort mot Eslöv och Skuru, vann knappt mot bottenlaget Örebro hemma, men slog dem med stora siffror borta. Det ska bli riktigt intressant att se om man äntligen kan få ut full kapacitet från dessa lovande, unga tjejer. Placering? Den nedre halvan = 7-8? Roligt om jag har fel och de placerar sig högre upp.

Höörs HK H65 får tillbaka nästa alla sina skadade spelare innan säsongsstarten. Den första säsongen i högsta serien var laget rena "sjukstugan". Emma Åstrand valde att sluta, precis som Veronica "Vera" Larsson och Minna Henningsson. Ytterligare förluster är Amanda Andersson (Eslöv) och Annika Smidje (Önnered).

Kvar finns den danska "dynamon" Mia Rej Bidstrup, den bloggande playmakern som gillar att hålla ett högt tempo. Lagets andra danska Anne Munk (mv) blir också kvar en säsong. Storskytten Jasmina Dapanovic fortsätter och laget har fått tillbaka rutinerade mittsexan Michelle Fyhr Seifert  (mammaledig). Rutin har också Anna Roxå och Jonna Linnéll, som kommer åter efter korsbandskador.

Underifrån finns den lovande årgången födda -96. De vann USM 2011 (B-flickor) och tog sig till USM-slutspel 2012 (A-flickor). Det ska bli intressant att se om fk Ola Månsson kommer att plocka några tjejer härifrån till sitt landslag (96/97). Nio stycken var med på det nyligen avslutade andra rikslägret.

I H65 har vi en farlig "underdog" med klurige Niklas Harris vid rodret kompletterat av lugne Måns Pedersen. Måns som coachade laget till oavgjort borta mot Skövde i februari, vilket gav energi och tro på att de faktiskt kunde slå topplagen också.

Siktet lär vara inställt på en slutspelsplats. Andra säsongen sägs vara den tuffaste, men jag tror att de har möjlighet att ta sig till slutspel om alla får vara hela och friska den här säsongen. En placering på den nedre halvan, men vilken?

Glada Kärraspelare när det var klart att de tagit elitserieplatsen.
Foto: privat

Nykomlingarna Kärra HF och Caperiotumba hur kommer det att gå för dem? Kärra gick "bara ner och vände" i Damallsvenskan, som de vann i suverän stil. Här finns flera spelare med elitserierutin  - Izabella Kjellström och Pauline Olsson är två av dem. De vet vad som krävs.

I allsvenskan bjöd de på ett härligt anfallsspel med massor av kontingsmål. Laget har drösvis med unga talanger. I det U18-landslag som spelade i European Open ingick - Mikaela Mässing, Julia Eriksson, Daniella Gustin, Jenny Carlsson och Rebecka Karlsson. Coachen Magnus "Manne" Ferdinandsson tog över laget förra säsongen.

Stommen är densamma som förra säsongen. Förluster är Sanna Olsson (Heid) och Josefin Granlund (slutar). Ame Ogbomo ersätter Sanna och två spelare med elitserierutin återvänder efter uppehåll - Jessica Ehrnbring och Caroline Strömberg.

En placering på den nedre halvan, men vilken?

Sandra Eriksson och tränaren Patrik Windahl.
Foto: Annette Andersson

Caperiotumba hamnade i ett stim under USM-helgen och slog favorittippade Kärra i damjunior-semifinalen, för att sedan besegra Skånela i finalen. Därefter slog man Kroppskultur i två raka kvalmatcher. Det har varit ganska tyst med nyheter kring laget. Ny assisterande tränare i rutinerade Karin Nilsson, men spelare med elitserierutin hur är det med det?

Laget påminner en hel del om H43/Lundagård, när de klev upp till högsta serien med en väl sammanspelad stomme. Andrea Johansson ingick i U18-landslaget (European Open) och har stor chans att få följa med till Montenegro och U18VM. Mycket rör sig annars kring playmakern Sandra Eriksson, som varit en notorisk målskytt i Damallsvenskan (2010/2011: 173 mål (tvåa); 2011/2012: 183 mål (tvåa)).

I nuläget ser det tufft ut för denna nykomling. Sandra Eriksson har haft knäproblem tidigare och har återigen blivit magnetröntgad. Det här är ett gäng krigare, som kommer att ge motståndarna allt de har. Sen får vi se hur lång det räcker.

------------------

Nu ser alla vi damhandbollsfreak fram emot elitseriestarten den 11 eller 12 september. Damallsvenskan sprider ut sin premiäromgång mellan den 15 och 22 september. Jag tänker börja "smygkika" på lagen nu under försäsongen med alla träningsmatcher - alltid lika intressant :-)

Under säsongen kommer du, kära läsare, att hitta mina kommentarer kring damelitserien (och i viss utsträckning damallsvenskan) på svenskhandboll.se/elit dam/nyheter eller kantspel. En och annan krönka här på bloggen, när tiden räcker till.

Idag (11/8) ska jag avnjuta OS-brons- och guldmatcher för damer. Imorgon (12/8) blir det OS-finalen mellan Sverige och Frankrike, men det blir en sträckbänk. Huga. Jag hoppas, precis som många andra, på ett hett efterlängtat OS-guld. Heja Sverige eller Vive la Suéde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar