måndag 30 juli 2012

Krönika: Reflektioner kring Damelitserien, del 2

Så var det dags för den andra delen av mina reflektioner kring kommande säsong av Damelitserien. Jag fortsätter med Team Eslövs IK, som kom fyra i tabellen och slogs ut i tre raka semifinalmatcher mot Sävehof. Denna klubb som var i SM-final 2011, men som inför säsongen 2011/2012 fick flera nya spelare och en ny tränarduo - Ola Olsson och Lina Möller.

Eslöv överraskade många experter genom att växa in i serien och bli allt bättre. Målvakten Maria "Ia" Olsson blev uttagen till All star team efter en suvuerän säsong. När försvarsgeneralen Johanna "Jojo" Wiberg blev axelskadad i slutet av februari (mot Kroppskultur) var det få som trodde att Eslövstjejerna skulle gå så bra som de gjorde resten av säsongen.

Skövde HF en utmanare om SM-finalbiljetten 2013
Foto: Victor Ljungström

Inför kommande säsong försvinner både Ia (Aalborg DH, Danmark) och Jojo (ass.tränare hos konkurrenten Lugi). Dessutom tappar man också två duktiga försvarsspelare i Elin Enhörning och Ida Edén.

Jag är nyfiken på om Natalie Wingemo kan axla Ias roll - potantialen finns i alla fall hos denna "Skuruskolade" målvakt. Ersättare för de tre försvarsspelarna/mittsexorna är Elin Peterson (Örebro), Amanda Andersson (H65) och oprövade Kajsa Schuster (Vinslöv). Det mest namnkunniga nyförvärvet framåt är Cassandra Tollbring (Rimbo) - fjolårets skyttedrottning i Damallsvenskan.

U18-landslagets Rebecka Hejel (9M) fick fina omdömmen i dansk media i den precis avklarade turneringen Nettbuss Scandinavian Open. Det blir intressant att få se denna tjej från Mörrum lite oftare i högsta serien. Ja just det - Eslöv har blivit lite av en "Blekingekoloni" med många spelare från just den regionen.

Jag tror att Eslöv får en mellansäsong och placerar sig någonstans 5-8. Varför? Jo, för andra säsongen i rad tappar klubben rutinerade försvarsspelare plus Ias långa, precisa utkast. Laget lär behöva den här säsongen för att växa ihop. Det gör inget om jag har fel, men just nu känns det såhär.

Fjolårets femma BK Heid var tippade att för första gången minst gå till semifinal, men.... Det blev återigen kvartfinalförlust nu i tre tighta, raka matcher mot Eslöv (tidigare var det Sävehof). Laget fick en ny tränare inför förra säsongen, då Magnus Lindkvist ersatte Christer "CK" Karlsson (bytte till Önnereds herrar).

Inför den här säsongen är det massor av rutin och skarpskytte som flyttar på sig. Niometersspelarna Elin Karlsson (lokalkonkurrenten Sävehof) och Caroline Levander (Gjøvik, Norge) plus duktiga målvakten Karin Karlsson (Levanger) byter klubb. Tufft för Heid, som hämtat nyförvärv lokalt.

Sanna Olsson (Kärra) är en tänkt ersättare till Karin. Sanna gjorde en fin säsong i Damallsvenskan förra året. Från allsvenska Önnered (förlorade kvalet mot H65) har nya ass.tränare Magnus Wanne plockat med sig tre spelare - Tilda Matthijs (75 mål i DA 2011/2012), Nathalie Gerke och Janita Svenheden. Plus duktige målvaktstränaren Anders Holmén.

I OS finns just nu Annika Wiel-Fredén - har hon motivation för att fortsätta ännu en säsong i Damelitserien? En viktig spelare både framåt och bakåt, som bidrar med massor av rutin. Amodine Webb blev inte uttagen till Storbritanniens OS-lag. I Heid är hon en viktig försvarsnyckel. Har hon ork att fortsätta ännu en säsong?

Jag tror att Heid har chans på en placering 3-6, precis som Lugi. Det är många spelare som "äntligen" få chansen att kliva fram ur "skuggan" efter Elin och Caroline. Om Annika och Amodine väljer att sluta/varva ner blir det förstås tuffare. Personligen är jag nyfiken på hur kombinationen Lindkvist/Wanne kommer att fungera. Fågel, fisk eller mittemellan?

Rutinerade Magnus Frisk kommer att coacha Skövde HF ännu en säsong. Han har gjort det oavbrutet sedan säsongen 1994/1995.... Under åren har han hjälpt till att forma flera av våra nuvarande och forna A-landslagsspelare. I OS-truppen finns fyra stycken - Linnea Torstenson, Gabriella Kain, Anna-Maria "Majsan" Johansson och Angelica Wallén.

Förra säsongen får betraktas som en mellansäsong för laget från västgötaslätten. En sjätteplats och kvartsfinalförlust mot Lugi efter en vinst och tre förluster. Säsongen blev skadefylld. Viktiga målvakten Lisa Karlsson drog av korsbandet i mitten av december. Linda Cadario gjorde likadant i mars inför slutspelet. Flera andra spelare var lite småskadade från och till.

Inför den här säsongen har även Skövde tappat ett par nyckelspelare. Majsan flyttar utomlands (Metz, Frankrike), Lisa och Karin Nydén slutar. Anna Larsson har återigen lagt skorna på hyllan efter ett inhopp i slutet av förra säsongen pga av alla skador. Natalie Lindberg och Lovisa Henriksson har valt att byta till Damallsvenskan - Hallby resp Skara.

I gengäld har man gjort hela fyra nyförväv från nedflyttade Örebro SK- Frida Granberg (mv), Therese Jämthed, Sara Johansson och Anna Axelsson. En del i detta lär ass.tränare Malin Lake ha. Hon fanns i ÖSK säsongen 2010/2011. Skövde har också lyckats locka till sig den nyblivna U20-VM guldmedaljören Ida Skoglund (Hellton). Underifrån trycker U18-landslagets lovande målvakt Viktoria Börjesson och Nora Jacobsson van Stam.

Räcker det här laget till en första eller andra plats när vi summerar säsongen 2012/2013? Det finns rutin både framåt och bakåt, men med lite för mycket nytt och Linda Cadario på skadebänken är jag fundersam. Jag tror på en topp fyra placering. Oavsett om det blir första eller åttonde plats så är Skövde farliga i slutspelet.

Världsartisten Bojana Popovic, Montenegro, gör ännu ett mål.
Foto: från OS-officiella hemsida.

Jag återkommer med del tre i min krönikeserie om Damelitserien. Ikväll ska jag avnjuta Brasilien-Montenegro på Kunskapskanalen (SVT24). Sedan blir det en nagelbitare när Sverige ska försöka göra som Frankrike - besegra Norge. Jag hoppas tjejerna visar äkta mod, hjärta och glädje och coacherna behåller kylan, då är allt möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar