tisdag 24 juli 2012

Krönika: Reflektioner kring Damelitserien, del 1

Mitt under allt ståhej kring A-landslaget och handbollsmatcherna under London-OS är det dags för elitserielagen att dra igång handbollsträningen igen. Seriepremiären blir den 11 resp 12 september. Träningsläger, träningsmatcher och cuper där nya spelare ska fasas in, nya idéer tränas in eller gamla slipas på.

För egen del hoppas jag få se många matcher med snabbt spel och olika försvarslösningar. Tekniska delikatesser från kantspelarna ger alltid en extra guldkant i min handbollsvärld. Jag längtar efter 5-1, 4-2, offensiva 6-0 och bollstölder med läckra kontringsmål. "Omöjliga" målvaktsräddningar står också på önskelistan.

Skuru IK - en utmanare om SM-guldet 2013
Foto: Victor Ljungström

Jag vet att jag får se allt detta under London-OS, men jag hoppas att det också ska få våra svenska tränare och spelare att plocka idéer och skapa modet att våga prova dem.

Under säsongen 2011/2012 fick vi se ett mer offensivt försvarsspel hos Lugi. Det gav en SM-finalbiljett, men Sävehofs finalrutin gav dem ännu ett guld. Värt att notera är att båda dessa lag satsade på Europacup-spel och jag tror att det var en stor del i framgången. Dessutom har Sävehof ett tufft, välplanerat fysprogram, som gör att tjejerna orkar en lång säsong och kan spela ut hela registret i en avslutande final.

Inför säsongen 2012/2013 är det flera nyckespelare som lämnat båda finallagen. IK Sävehofs största "tapp" tycker jag är skickliga målvakten Cecilia Grubbström, som lämnat för det danska topplaget Viborg HK. Vem kommer att bli första valet - nyförvärvet  Filippa Idéhn eller den egna produkten Johanna Bundsen?

Henrik Signell går från assisterande tränare för herrlaget till huvudtränare för damlaget, medan Magnus "Bagarn" Johansson tar över herrlaget (men just nu är han i London med Damlandslaget). Hur kommer det bytet att prägla "segermaskinen från Partille"?

Hittills har laget haft med mittsexan Linn Blohm och vänstersexan Louise Sand i U20-VM. Under OS finns högersexan Hanna Fogelström och playmakern/vänsternian/vänstersexan Jamina Roberts med. Det ger förstås mer rutin, men sliter också på spelarna. Det blir definitivt en topp fyra placering, men vilken?

Hur ser det då ut hos silvermedaljören Lugi HF? Det största "tappet" är förstås Sabina Jacobsen, som skrivit på för den danska toppklubben Randers HK. En annan viktig nyckelspelare är Sanna Åstrand, som valt att ta time-out. Nyförvärven för dessa två är Anna Olsson och Emma Friberg. Totalt har åtta spelare lämnat laget inför kommande säsong. På skadelistan står ännu en nyckelspelare, Natalie Hagman.

Jag undrar om laget kommer att lyfta upp någon spelare från ungdomsleden för att "fylla ut" truppen eller? I skrivande stund är 12 spelare (plus Hagman) redovisade.

Intressant blir det att få se försvarsklippan Johanna Wiberg, som assisterande tränare till Dragan Brljevic. Hur kommer dessa två att fungera tillsammans? Johanna missar första halvan av uppladdningen inför seriestarten pga OS i London.

I Lugi återfinns sex nykorade guldmedaljörer (U20-VM) vänsterniorna Maria Adler och Lina Larsson, mittsexorna Clara Monti Danielsson och Anna Lagerquist, högernian Linn Larsson och målvakten Emma Friberg. Jessica Ryde (mv) och Emelie Lindvall (M6) deltog i European Open och kommer kanske att få spela U18-VM i slutet av augusti.

Lugi vill förstås bli bättre än förra säsongen (tvåa både i serien och i finalen), men räcker de till ännu en säsong? Jag tror faktiskt inte det, om nu klubben inte har något ess i rockärmen att ta fram innan säsongsstarten. En placering i den övre halvan, men snarare topp 3-6.

Trean Skuru IK tvingade Lugi till fyra matcher i semifinalserien. Den sista matchen avgjordes med uddamålet i slutsekunden. Tvillingarna Petersson har tackat för sig inför säsongen och det är ett avbräck. I stället lyfter man upp egna produkter och har värvat Jenny Södrén från fd allsvenska Rimbo.

I laget finns playmakern Carin Strömberg och niometersspelaren Linnéa Claeson, som deltog i U20-VM. I European Open deltog Kristin Nordström (V6) och Hanna Åhlén (9M), båda får kanske följa med till U18-VM.

Tränarduon Erik Larholm och Joachim "Jocke" Lundberg fick laget att bli vassare bakåt utan att tappa drivet att göra mål förra säsongen. Jocke kom hem med en U20-VM guldmedalj om halsen. Jag tror att det här laget kommer att bli riktigt farliga för alla lag kommande säsong. Det är ett lag, som smyger lite i vassen bakom Sävehof och Lugi. Om allt klaffar kan de mycket väl både vinna serien och guldmedaljen.

Det blev en lång krönika, så jag avvaktar med mina tankar kring övriga lag till senare. Håll utkik ;-)

En ny kalender för augusti kommer vid månadsskiftet. Jag tar tacksamt emot information om träningsmatcher/cuper för både elitserie och allsvenska lag. Maila handbollsfreak@gmail.com

1 kommentar:

  1. Tycker att det är så kul att komma in här och läsa dina fylliga inlägg. Du är så bra! Vill bara flika in att Johanna Bundsen inte är en egen produkt, utan är ursprungligen från Kroppskultur. :) Hon kom till Sävehof som A-flicka eller junior. :)

    Keep up the good work!

    SvaraRadera