tisdag 28 februari 2017

Den nittonde blev målvakternas omgång i SHE

Fem rätt av sex möjliga är helt ok. Överraskade mig gjorde VästeråsIrsta eller så var det Skövde som underpresterade. Oavsett så bytte lagen plats i tabellen. Klart är nu vilka åtta lag som ska spela slutspel, men inte placeringarna. Samma sak är det kring vilka lag som krigar för att undvika nedflyttning alltså klart vilka lag, men inte placeringarna.

Louise Neidenström - alltid i shorts.

Vad var roligast?
Att nedflyttningstippade Heid fixat en slutspelsplats med tre omgångar kvar. Hatten av för nya tränaren Camilla Hultgren Dahlberg.

Vad stack ut?
Målvakternas betydelse eller vad sägs om Johanna Bundsen 57% (Hellton), Jannike Wiberg 48% (Lugi), Ellen Wallanders första halvlek (Skuru), Emma Hultborg som tog tre av tre straffar i viktigt läge (Skövde), Josefin Wickström 47% (Eslöv) och Louise Neidenström som för första gången fick stå en hel match 47% (Boden).

Vad var sämst?
Publiksiffrorna i alla matcher utom Höör och Kristianstad. Eller den turbulens som lett till en polisanmälan för trakasserier i Skövde. Tänkvärt är att det finns en hel del folk, på olika nivåer, som tycker att skandaler är bra för sporten som då får mycket mediautrymme (men till dem hör inte jag).

Omgångens publiksiffra (480+595+356+183+327+587 =) 2 528

Mina summeringar

Sävehof - Hellton 38-15 (19-7)
6-0 efter lika många minuter och sen var det aldrig något snack om saken. Sävehof trampade gasen i botten och vann med 23 bollar.  Alla hemmalagets utespelare gjorde mål. Flest i Sävehof gjorde lagkaptenen och mittsexan Elin Enhörning (6 av 6). I Hellton var Lotta Kulju främst med 4 mål. Johanna Bundsen hittade rätt mellan stolparna och tog 16/27 skott dvs 57% medan Helltons målvakter tog 13/46 skott (28%).

Värt att notera: Inga utvisningar och 6 staffar till Sävehof, medan Hellton fick fem utvisningar och en straff. Domarpar Kliko&Johansson. Helltons Karin Ullén skadade foten (hälsenan) och är borta resten av säsongen.

H65 Höör - LUGI 19-22 (9-11)
Säsongens elfte Skånederby och fullsatt med en högljudd publik i Sporthallen i Höör. Gästerna från Lund inledde bäst och hade 10-4 efter 21 minuter. Då kom hemmalaget igång och vann avslutningen med 5-1. I den andra halvleken kom H65 upp till likaläge tre gånger (12-12, 16-16 och 17-17) mycket tack vare en storspelande Jannike Wiberg i målet (12/25, 48%). Men i LUGI fanns matchens stora lirare Ebba Engdahl, som verkligen hittat tillbaka efter sin långa skadefrånvaro. 8 mål varav 3 på straff plus två assist gav matchens högsta MEP (4,12). Flest mål i H65 gjorde Anna Olsson (6).

Skara - Skuru 20-32 (13-12)
Skuru tog ledningen som förväntat direkt i första halvlek. Ledning med 6-2 efter knappt nio minuter. Men Skaraspelarna gav aldrig upp utan krigade sig till oavgjort när Nicoline Olsen gjorde 9-9 (21.44) och Ellen Wallander storspelade i målet. I halvtid ledde de lilaklädda överraskande med +1. En bit in i den andra halvleken klev Angelica Wallén in på allvar i handlingen och gjorde alla sina 6 mål efter paus. Skuru visade varför de ligger i toppen av ligan och Skara i den andra änden. Flest mål i Skara gjorde Nicoline Olsen (6) och i Skuru var det som oftast Alexandra Bjärrenholt (9).

Eslöv - Heid 23-26 (13-11)
Precis som i Höör blev det en spännande match i Eslövshallen, men inför omgångens sämsta publiksiffra (183). Hemmalaget hade länge initiativet. Matchavgörande blev en utvisning på duktiga försvarsklippan Emelie Lindvall vid ställningen 22-21 (53.31). Den perioden vann Heid med 2-0 och tog över. I jämna kamper är det oftast de sista fem minuterna som avgör var poängen ska hamna. Så blev det i den här matchen där Heid vann avslutningen med 4-1. Saknaden av vadskadade Anna Bardis blev tydlig, även om lillasyster Julia klev fram med 8 mål och 4 assist. I Heid var den stora spelaren mittsexan Johanna Forsberg med 9 mål, flera assist och fixade straffar.

VästeråsIrsta - Skövde 25-20 (17-9)
Att handboll är överraskningarnas idrott blev den här matchen ett bra exempel på. Förhandsfavoriterna Skövde inledde bäst och ledde med uddamålet efter 10 minuter (5-4). Fem jämna minuter följde innan gästerna brakade ihop sista kvarten. Västeråsarna seglade ifrån med 10-2 in till pausvilan. När Ida Lindblom gjorde 20-10 en bit in i andra halvlek (34.40) vaknade Skövdespelarna upp. Men VI hade många matchvinnare den här gången. En av dem var Emma Hultborg som klev in slutet och plockade tre raka straffar, vilket gav ro i hemmaförsvaret. Även om Skövde spelade upp sig så var de aldrig tillräckligt nära för att ens kunna plocka den ena poängen. Flest mål i VI gjorde assistdrottningen Ellenor Åström Nilsson (7). I Skövde var det Sara Johansson (6).

Värt att notera: Efter matchen har det kommit fram i media att en Skövdespelare polisanmält en lagkamrat för trakasserier. Sådant som förstås påverkat lagets prestationer sett över tid.

Kristianstad - Boden 31-25 (17-9)
Att Kristianstad vuxit ut till ett slutspelslag den här säsongen fick nykomlingen Boden känna på. Hemmalaget ledde från start till mål och störst var målskillnaden efter 30 minuter och en bit in i andra halvlek (+8). Tre spelare stack verkligen ut i KHK - mittsexan och straffskytten Linnea Jönsson (10), vänsternian Asli Iskit (8) och målvakten Louise Neidenström (19/40 = 47%). Den sista av dem som fått nöta bänk bakom Satrapova fram till nu. I Boden såg den danska målvakten Sofie Svarrer Hansen till att avståndet inte blev för stort (14/41 (34%) plus 2 straffräddningar). Flest mål för Boden gjorde Emmy Nordmark (6).