tisdag 15 november 2016

SHE+CL+CC: En överraskning och en besvikelse

Sju av åtta känns riktigt bra, speciellt som den jag missade på var omgångens överraskning. Eller vad säger man annars om VästeråsIrstas första seger över Sävehof på över ett decennium (minst 10 säsonger)?

Vad var roligast?
Glädjen hos spelare och ledare i VästeråsIrsta efter segern mot "omöjliga" Sävehof. Det närmaste man kommit under senare säsonger är 20-24 på hemmaplan ifjol. Ett annat glädjeämne var publiksiffrorna i Kristianstad (809) och Boden (1109).

Vad sticker ut?
Skövde HF som smyger i vassen med skytteligaledaren och högsta MEP i Fatos Kücükyildiz. Laget ligger på en fjärde plats med mersmak och underifrån kommer många intressanta egna produkter.

Vad var sämst?
Sävehofs prestationer både i ligan och Champions League. Med så många landslagsspelare i truppen bådar det inte gott inför hemma EM som inleds om knappt tre veckor. Ska Sverige misslyckas med att ta en semifinalplats?

Omgångens publiksiffra (809+1109+268+462+289+442=) 3 379

Hon klev in på mittnio när lagets
ordinarie och säsongens assistdrottning
blev skadad. Miriam Sandberg Salach
gjorde som övriga i laget - var hungrig
och bevisade att vilja slår klass,
när Sävehof föll tungt i Bombardier Arena.

Kristianstad - Skara 28-18 (15-6)
Jag trodde på hemmaseger, men inte att den skulle bli så överlägsen. Hemmalaget tryckte på gaspedalen och gästerna kunde inte svara. Framför allt var det i anfallsspelet som skillnaden märktes. Lucie Satrapova hade 59% (13/22 + en straff) på de 40 minuter hon var inne. Louise Neidenström fick chansen och tog 5 av 14 skott (35%). Caroline Månsson (6) var het i första halvlek och Asli Iskit (8) kom igång i andra. Agnes Rutqvist fixade straffar (4). I Skara får målvakterna och Ewelina Ström (4/4) godkänt. EM-uppehållet känns välbehövligt för de lilaklädda.

Boden - H65 Höör 19-23 (9-8)
Det tog ett tag innan kontringsmaskineriet kom igång i Höörklubben. Boden var det bättre laget före paus med målvakten Sofie Svarrer Hansen i en av huvudrollerna (45%, 16/45). I den andra visade Skånelaget att de hör hemma i tabelltoppen. 6-0 på lika många minuter med två mål av formtoppade Cassandra Tollbring (7 mål totalt+6 assist) och två av Emma Lindqvist (4 totalt). Den senare som allt mer växer in i både tempot och laget. Bra i H65 var också Jessica Ryde (46%, 13/28). Mariana Lopes (9) och Emmy Nordmark (5) blev för ensamma i Boden - 73% av målen.

VästeråsIrsta - Sävehof 25-22 (13-11)
Om någon sagt till Västeråsspelarna att de skulle leda den här matchen från start till mål tror jag att de skrattat hjärtligt. De regerande mästarna kom visserligen upp till 13-13 (31.14) och 18-18 (50.00), men ... Sävehof bygger en hel del av sitt spel på målvaktsräddningar och kontringar. När Johanna Bundsen inte hittade nivån (26%, 8/30) och bästa målskytten gjorde de flesta målen från strafflinjen (Olivia Mellegård (6(5)) blev säsongens första förlust i SHE ett faktum. Roligt för VästeråsIrsta som inte vunnit på över 10 säsonger mot just Sävehof. En laginsats där alla levererade  - målbäst var Hannah Flodman (7) och Miriam Sandberg Salach (6).

Skövde - Eslöv 32-26 (15-12)
Skövdespelarna gjorde jobbet och plockade hem två sköna poäng. Skyttedrottningen Fatos Kücükyildiz hann med 10 mål, varav fyra från straffpunkten. Extra plus till Sara Johansson för 8 (!) assist. I Eslöv gjorde Lina Wessberg (6) och Betty Svensson (6) flest mål. Mittsexan Sara Strand stod för 5 assist. För dagen hade Eslöv bara med sig nio utespelare. Fortsätter den trenden ser det mörkt ut för laget som tog SM-guld i början av 2000-talet.

H65 Höör - Prosetecnisa Bm Zuazo (CC) 31-25 (17-12) publik: 580
Det blev som alltid en annorlunda bedömningsnivå när H65 gick in i Europacupspelet. Sex utvisningar + 3 straffar mot bara en utvisning + 10 straffar för motståndarna talar sitt tydliga språk. Målskyttar blev tre av dem jag skrev om i införtipset - M9 Nogales Fernandez (5), M6 Hernandez Serrador (5) och V6 Egozkue Extremado (11 (9)). Målbäst i hemmalaget var Wall och Tollbring - båda 8 mål. Gött med en seger för de rödklädda krigarna.

Skuru - Heid 32-24 (17-8)
Även Skuru gjorde jobbet och tog en komfortabel seger över tabellåttan Heid. Tolv målskyttar och 46% i räddningar (7/16) på Hanna Daglund, som byttes ut mot Rebecca Nilsson i slutet av matchen (28%, 4/14) säger allt. Bäst i Heid var Janita Svenheden med 6 mål och 4,04 i MEP.

Hellton - Lugi 15-32 (4-17)
En TV-sändning utan nerv. Lugi var helt enkelt alldeles för överlägsna. Ida Nilsson (60%, 9/15) plockade det mesta som försvaret inte fick stopp på. Alla på Lugibänken fick till slut speltid, när förstauppställningen ordnat ett ointagligt försprång.  Högst MEP hade Hanna Blomstrand (4,3 efter 5 mål och 6 ass) och Beatrice Nilsson (4,22, 5/5 + en ass). Kristin Ullén kontrade in ett par fina mål (totalt 6 mål) och Lisa Karlsson (32%, 8/25) fick klart bättre grepp om skyttarna när hon kom in. Mycket att fundera på för nye tränaren Ulf Andersson.

Sävehof - Larvik (CL) 32-38 (14-21) publik: 1 210
Larvik inledde med 7 mot 6 i sitt anfallsspel och Sävehof hade inget motmedel förrän efter halvtidsvilan. Ännu en riktigt dålig insats av de regerande svenska mästarna i årets Champions League. Varken försvaret eller Johanna Bundsen fungerade. Sävehof- och landslagskeepern spelade visserligen upp sig efter paus, men hon är tyvärr långt ifrån fjolårets fina, stabila formkurva. I mina ögon mycket oroande inför EM. Det var återigen Louise Sand som visade att hon hittat tillbaka efter OS. Larvik var klassen bättre på alla positioner med Amanda Kurtovic (11), CLs skyttedrottning Linn Kristin Riegelhuth (10) och målvakten Sandra Toft i förgrunden.