Alla duktiga utländska spelare som tog för sig i Boden, i Kristianstad och i Skara. En riktigt rolig säsong har inletts.

Delar av Kristianstadpubliken
plus bänkar, funktionärer och speaker.

Kort summering av omgång 1

Sävehof - Eslöv 26-19 (13-13)
Det blev programenligt seger för Sävehof mot Eslöv inför 3 700 personer i den nya Partille Arena. Men gästerna bet ifrån bra och hängde med i 40 minuter när Moa Sandell (född -99) debuterade mellan stolparna (37% 11/29). Louise Sand visade att den mindre bra OS-insatsen är ett minne blott och satte 8 av 8 skott (MEP 6,3). Fjolårets skyttedrottning Anna Bardis gjorde flest Eslövsmål 5 (1) st.

Kristianstad - Hellton 25-18 (14-10)
Jag var själv på plats och hade förväntat mig en jämn, spännande och tät match. MEN... Det var den de första minuterna innan KHKs time-out (3-5, 8.53). Efter den gick hemmalaget in och gjorde fem raka mål samtidigt som Lucie Satrapova visade varför Sten Ravhed talat så lyriskt om henne under försäsongen. 56% i räddningar (21/37) plus en straffräddning gav 6,12 i MEP och matchens lirare inför de 652 entusiastiska fansen. Hellton kom inte upp i nivå tyvärr.

Boden - Skövde 23-36 (9-16)
Det bästa ordet jag hittar för nykomlingarnas insats är övertändning. Det var inte mycket som stämde för Boden, medan gästerna njöt fullt ut inför 1412 personer (i princip fullsatt). Fatos Kücükuyildiz njöt nog allra mest misstänker jag med 7 mål på kontot, två assist och mängder m bra saker. Levererade i hemmalaget gjorde nyförvärven från Portugal - Mariana Lopes 5 mål och Ryssland - Ekaterina Lubyanaya 4 mål.

H65 Höör - Heid 34-21 (15-11)
Av rapporterna att dömma firade kantlirarna Wall&Rask julafton i förskott (9+7 mål) och det nya mittlåset Hvenfelt&Lindqvist stängde och resten tog Jannike Wiberg 37% (12/32). Beröm hos gästerna fick Jennifer Hama 39% (11/28). Den röda väggen blev nästan intakt (522 personer). När klubben lyckas med det får de också till de skånska färgerna rött (publiken) och gult (golvet).

Skara - Lugi 22-30 (8-16)
Nästan samma halvtidsresultat i Skara som i Boden (!). Men i andra halvlek tog den lilafärgade nykomlingen möjligheten att göra bättre ifrån sig (14-14) inför sin härliga publik (993 personer). Nyförvärvet från Slovakien - Monika Rajnohova knep matchens högsta MEP (5,31) och gjorde många bra saker inkl 9 (4) mål. Tre Lugispelare höjde sig lite extra Beatrice Nilsson 7 mål, Hanna Blomstrand 6 mål och Melissa Petrén 6 mål. Den senare av dem verkar ha hittat formen redan (10 mål senast mot Nykøbing Falster i EHF-cupen).

VästeråsIrsta - Skuru 23-29 (9-14)
11 av totalt 12 utespelare gjorde mål för Skuru, som förde matchen från avkast till slutsignal. Angelica Wallén gjorde en riktigt bra debut för sin nya klubb med 4 mål och 5 assist. Extra lyster i hemmalaget var det kring spelmotorn Ellenor Åström Nilsson som satte 8 av 8 skott å en massa andra bra saker (MEP 5,92). Publiksiffra måttliga 424 personer.