torsdag 16 november 2017

Allsvenskan - hur är läget efter 6 omgångar?

Kungälvs mittlås med Elin Sige (13) och Victoria Strålman (4)
är lika viktiga framåt med sina 22 resp 33 mål. 
Nyckelspelare över hela plan.
Foto: Annette Andersson

Dags för en analys av allsvenskan en bit in i säsongen. Sex omgångar är spelade och det börjar klarna lite.

I toppen av skytteligan hittar vi en av U18-landslagets nyckelspelare, Isabelle Andersson. En av Sorundas duktiga F00, som valde att gå till Spårvägen under sommaren. 52 mål hittills och hela elva fler än tvåan Moa Andersson, Skånela (-96) 41 mål.

Mitt tips jämfört med tabellen efter 6 omg.
16 omgångar återstår.

Kungälv är fortfarande obesegrat och ser just nu ut att göra som Önnered ifjol = kliva igenom serien och i suverän stil ta hand om direktplatsen till SHE. Laget spelar en snabb handboll med ett tufft försvarsspel, gärna offensivt med 5-1 och blixtsnabba omställningar så fort motståndarna gör tekniska fel. I målet finns duktiga duon Sofie Börjesson (-97)/Johanna Kjellman (-91) som kompletteras av Matilda Johansson (-99). Framåt har de nog seriens bredaste trupp med straffskytten Rebecka Karlsson (30) och Victoria Strålman (33) i toppen av skytteligan.

Tyresö spelar en liknande handboll som Kungälv och verkar ha fått ihop truppen på ett bra sätt. Laget har överraskat mig och det ska bli intressant att se om de håller hela vägen i år och kan utmana om första platsen. Såg dem mot OV och Sara Odden har tagit flera kliv, men min personliga favorit blev vänstersexan Madeleine Lindgren med stor blick för spelet. Johanna Hellgren med sin elitserierutin (Skuru) är målbäst i truppen med 26 mål.

Skånela förlorade mot Spårvägen och sedan mot nykomlingen Kärra. Lite förvånande tycker jag, men sedan dess har laget klättrat i tabellen. Moa Andersson är lagets nya målspruta efter flyktande Kristin Thorleifsdottir. Tvåa i skytteligan med 41 mål, elva av dem senast borta mot GUIF. Viktig är som alltid rutinerade målvakten Louise "Lollo" Eriksson (-86). Mitt favoritlag före säsongsstarten. Får se hur långt de räcker.

Spårvägen har också överraskat mig. Nyförvärven från Sorunda (-00) har snabbt blivit viktiga i jakten på att komma tillbaka till högsta serien igen. Isabelle Andersson leder skytteligan (52 mål) och Johanna Johnsson är intern tvåa (21 mål). Kan nya ledarteamet med Eni Rizaldy i spetsen utmana om en kvalplats uppåt i mars?

OV är säsongens enda respresentant från Skåne, så det är där jag får se matcherna. Laget inledde riktigt bra, men i mötena med Kungälv och Tyresö har det gått grus i anfallsspelet. Offensiva 5-1 försvar verkar inte vara lagets medodi. Martina Persson har vuxit med uppgiften och visar alltmer att hon tillhör samma generation som Hanna Blomstrand, Ellinore Johansson, Emma Rask och alla de andra duktiga F96 från H65 Höör. Hon är målbäst i truppen mycket tack vare ett smart straffskytte (24 mål) tillsammans med Emilia Blomberg (19 mål) även hon från F96 i H65.

Drott är sådär farliga som jag misstänkte efter utslagningen av Lidingö i våras. En sjätte plats med mersmak. Truppen har en klok och rutinerad coach i form av Tomas Sivertsson och rutinerade målsprutan Johanna Birkkjear Andersson (-86) kvar i truppen. Hittills 30 mål. Sally Sivertsson är intern tvåa med 25 mål.

Bjurslätt/Torslanda med skickliga U18-landslagsspelaren Nina Dano i truppen inledde svagt. Tre förluster på de fyra första omgångarna. Målbäst i truppen är Amanda Björndahl (33 mål) följd av Nina Dano (23 mål). Min favorit i truppen är fräcka mittsexan Elisabeth Frisk (-79).

Nedflyttade Hellton fick bygga nytt den här säsongen och har klarat sig överraskande bra. Ligger på en åttonde plats precis över det nedre kvalstrecket. Ida Holm gör de flesta målen i truppen än så länge, 38 mål hittills (= 29%). Intern tvåa är Lotta Kulju med 26 mål.

Att GUIF skulle ligga på kvalplats nedåt var inget jag såg komma innan säsongsstarten. Truppen är breddad och har sedan innan gott om spetskompetens med målvaktsduon Josefine Brodd Björklund/Emina Jonasson och Josefin Johansson/Sofia Tenglins skytte. Hittills bara 23 resp 21 mål. Jag hoppas truppen hittar tillbaka till sitt fina spel och tuffa försvar och börjar klättra rejält i tabellen redan innan jul.

Det sägs att den andra säsongen i en högre serie är den tuffaste. GT Söder gjorde ett tränarbyte inför säsongen och målvakten Nathalie Fernandez Nilsson flyttade till Hellton. Just nu ser det mörkt ut för laget som överraskade expertisen ifjol. Linn Åberg med 29 mål och Sanna Stolperud med 22 mål fortsätter i alla fall att leverera.

Under det nedersta strecket = nedflyttning till division 1, ligger två av de tre nykomlingarna. Kärra har lyckats plocka poäng mot Hellton och Skånela och jag tror att de kan blanda sig i striden om en kvalplats. Målbäst i truppen är Elsa Helle,30 mål. Rutin i målet i form av Åsa Björklund (-81).

För AIK ser det verkligen pyrt ut just nu. Noll poäng efter sex omgångar och bara 109 gjorda mål. Ida Väyrynen, 19 mål och Linnea Ryngmark, 14 mål har gjort flest och det talar förstås sitt tydliga språk. Kanske kan gänget från klubben med de gulsvarta färgerna göra som Lidingö ifjol? Vid den här tiden hade de noll poäng, men lyckades precis innan jul vinna derbyt mot Spårvägen med uddamålet (17/12, 21-20). Det gav uppenbarligen energi för efter jul började de vinna på allvar.

Till helgen går den sjunde omgången lös, medan SHE tar paus pga av kommande mästerskap, VM nere i Tyskland 1-17 december. Bjuder på en extring i form av Stockholmsderbyn i allsvenskan - bäst i stan är just nu Tyresö.
---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (203)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 715, följer 760)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar