torsdag 5 oktober 2017

Mina tips för allsvenskan (DA) 2017/2018

Skånela är mitt tips till första platsen i årets allsvenska.
På bilden Moa Andersson (2) och Veronica Wislander (13).
Foto: Annette Andersson

Så smög allsvenskan igång mitt under A-landslagets EM-kvalmatcher mot Makedoinien och Färöarna. Jag var en av experterna i ett digitalt magazin om näst högsta serien, så det blev mitt fokus. Men för att inte göra er läsare besvikna så kommer en sammanfattning av dem plus mitt tips på sluttabell i mars 2018.


Om lagen

AIK - nykomling
Premiär i dessa sammanhang för klubben, det femte laget i serien den här säsongen från storStockholmsregionen. Mängder av rutinerade spelare som egentligen valt att varva ner, men blivit motiverade att satsa för att det är kul. Det gav en säker första plats i division 1 norra förra säsongen. Det kan gå precis hur som helst med en sådan trupp. Jag tror ändå på den nedre halvan första säsongen mot lite tuffare motstånd.

Bjurlätt/Torslanda (7)
”Laget som borde lyfta” skulle jag kunna sätta som rubrik. Där finns rutin i form av Elisabeth Frisk (-79) och matchvinnare som Isabelle Svahn, Sophie Ogrelius och Amanda Björndahl. Men ändå har man blandat och gett under sina två säsonger i allsvenskan. Kanske är det dags för ett topp 4 placering den här gången eller? När det finns en uttalad tro på den egna kapaciteten och en höjning av lägsta nivån då blir B/T livsfarliga.

Drott - nykomling
Äntligen går det att skriva Halland på kartan för en lag i en högre serie på damsidan. Bara att gratulera ännu en gång till kvalsegrarna över Lidingö i våras och avancemanget till allsvenskan. Intresse finns lokalt, stoltheten likaså. Leder truppen gör Tomas Sivertsson med gott om rutin för egen del och med damlandslaget. Jag tror att Drott kan bli en obehaglig överraskning med sin entusiasm och spelglädje. Jag gissar på en plats i mitten av tabellen.

GT Söder (6)
Truppen från Gubbängen i Farsta stod för förra säsongens överraskning när de i princip utan nyförvärv plockade hem sjätteplatsen. Spelarna tog emot alla lag på samma sätt - helt respektlöst. Hemligheten enligt tränarparet Stolperud&Kindlund var ett väl sammansvetsat gäng med ett ”äckligt” offensivt försvar. Inför den här säsongen är det tränarbyte och några spelarförändringar. Jag tror det blir tuffare, men hoppas på en placering ovanför strecken.

GUIF (4)
Laget gör sin åttonde raka säsong i näst högsta serien. Många gånger har det snackats om att man vill ta steget upp även med sitt damlag, så även i år. Bra målvaktspar kryddat med niometerskyttarna Josefin Johansson och Jessica Rydberg. Kapacitet finns i truppen och tränarduon Luksic & Moberger har skapat en attraktiv fartfylld handboll. Räcker det för att plocka direktplatsen till SHE? Jag tror på topp 4, men inte första plats.

Hellton - nedflyttad
Värmlands stolthet i handbollssammanhang fick kliva ner från högsta serien i våras. Tolv spelare har lämnat och tränarteamet bygger nytt. Ett riktigt bra nyförvärv i målvakten Nathalie Fernandez Nilsson, som ger stabilitet bakåt. Resten är egna produkter och några unga nyförvärv. Spännande att följa om laget kan fortsätta att locka sin häftiga publik och plocka sköna poäng i Sundsta Sporthall. Jag tror på en mittplacering med varning för de nedre strecken.

Kungälv (2)
Nykomlingar med ambitioner förra säsongen. Det blev en andra plats och förlust i SHE-kvalet mot Skara. Stommen med ett riktigt bra målvaktspar är kvar tillsammans med målsprutorna Rebecka Karlsson och Clara Lerby. Mina frågetecken är för nya tränarteamet och tappet av spelmotorn Amelia Lundbäck (Sävehof) - hur mycket kommer det att märkas? Oavsett så tror jag på en ny topp 4 placering.

Kärra - nykomling
Jag såg det här laget spela i Höör i division 1 södra förra säsongen. Då var det fullt ös och Linnea Lindfelt var ruggigt bra tillsammans med rutinerade målvakten Åsa Björklund (-81). Sedan dess har Linnea bytt klubb (Heid) och tränaren bytts ut. Kärra är en talangfabrik som aldrig själv lyckats etablera sig högt upp i seriesystemet. Är det dags för en topp 4 placering direkt? Jag är osäker och väljer att gissa på mittenskiktet.

OV (9)
Tredje tränarbytet på lika många säsonger för laget längst söderifrån i den nästa högsta serien. Hur påverkar det truppen som dessutom föryngrats en hel del? Mycket fokus på herrlaget liksom i många andra klubbar med både herrar och damer. Intressanta nyförvärv, men hur löser man tappet av båda målvakterna Gry Bergdahl och Madeleine Gustafsson? Jag tror det bli lika tufft som förra säsongen och att man får vara glad för en åttonde plats.

Skånela (3)
Det här laget tvingade Eslöv till tre kvalmatcher i våras. Oturlig skada på Sofia Petersson (fd Nyström) och punktmarkering på Kristin Thorleifsdottir avgjorde till skånskornas fördel. Båda två har slutat respektive bytt klubb (H65 Höör), men kvar finns både rutin och USM-guldmedaljörer. Veronica Wislander, Moa Andersson, försvarsgeneralen Therese Eriksson, Fanny Küller och Linnea Gotthold är några av dem. Skånela är min favorit till direktplatsen.

Spårvägen (8)
Första säsongen i allsvenskan bar Towe Andersson och Sandra Fiedorowicz laget på sina axlar målmässigt. Kanske för att hoppet om ett snabbt återavancemang till högsta serien fortfarande fanns kvar? Nu har dessa två bytt klubb (Heid) respektive tagit paus. Man bygger nytt med hjälp av Sorundas framgångrika F00-kull och ny tränare i form av Eni Rizaldy. Jag tror det blir en sämre placering än ifjol dvs under de nedre strecken.

Tyresö (5)
Vann hemmaturneringen Tyresö Open och har sett riktigt vassa ut under försäsongen. Viljestarka och målfarliga Olivia Svalstedt leder truppen. Många profiler finns kvar, men jag tror tappet av spelmotorn Alexandra Lundström (Önnered) och målvakten Josefin Holst blir tufft att ersätta. Femma ifjol och jag tror på en ny placering precis utanför topp 4.

---

Mitt tabelltips

1. Skånela
--
2. GUIF
3. Kungälv
4. Bjurslätt/Torslanda
---
5. Tyresö
6. Hellton
7. Drott
8. OV
---
9. GT Söder
10. AIK
---
11. Spårvägen
12. Kärra

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak (198)
Facebook: Damhandboll framför allt (gillar 691, följer 731)
---
Bloggen fyllde 5 år den 5 juni 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar