måndag 1 augusti 2016

Vem vinner OS?

Ett uppenbart svar på den frågan är NORGE. Kanske ska man i stället fråga sig vem de får möta i OS-finalen? Eller tar sig inte Norge till final?


Grupp A: Angola, Brasilien, Montenegro, Norge, Rumänien, Spanien.
Grupp B: Argentina, Frankrike, Nederländerna, Ryssland, Sverige, Sydkorea.


Jag tror att Norge (A) gör som vanligt = jobbar sig in i turneringen. Oavsett placering (1-4) så blir de livsfarliga när väl slutspelet drar igång. Många håller Ryssland (B) som finalmotståndare, men jag undrar det. Under VM gick Trevfilovs trupper som ett ånglok i gruppspelet, men när det kom till slutspel gick det grus i maskineriet redan i kvartsfinalen (Polen).

Det skulle inte förvåna mig om Sydkorea (B) tar sig till ännu en OS-final. I både U20VM och U18VM har mittniorna imponerat på mig. Båda lagen bestod av kvicka, snabba, tekniska spelare med ett intressant offensivt försvar. Spelar A-laget lika bra så blir de en verklig utmaning för motståndarna.

Brasilien (A) och Nederländerna (B) har mötts i två matcher i slutet av juli nere i Rio. En hemmaseger (29-27 (17-14)) och en oavgjord (23-23 (11-9)). Båda lagen är heta semifinalkandidater.

Sverige (B) då? Tycker att laget blandade och gav under turneringen i Nederländerna (Cocoa from Ghana). Hinner Signell&Ekman få försvarsspelet att stämma så.... Målsättningen är hög (semifinal) och spelarmaterialet finns där inklusive gott om vinnarskallar. Efter genomklappningen i London OS vill jag inte lägga för höga förväntningar utan låter dem få slå ur underläge i stället.

Övriga lag? Njae inget som riktigt övertygat. Alla lag är bra i ett OS och trupperna är mkt mer känliga för skador än under ett vanligt mästerskap. Slumpen kan mycket väl spela alla lag ett spratt plus de nya reglerna.

VM 2015 - Norge jublar.
Foto: IHFs sajt

Min gissning: Norge-Sydkorea i final och Nederländerna-Brasilien i bronsmatch. Självklart får Sveriges damer mer än gärna grusa mina tips och ta sig hela vägen till OS-final.

Herrarna då?
Grupp A:  Argentina, Danmark, Frankrike, Kroatien, Qatar, Tunisien.
Grupp B: Brasilien, Egypten, Polen, Slovenien, Sverige, Tyskland. 


OS 2012 - Frankrike firar.
Foto: IHFs sajt.

Vi följer Danmark (A) på nära håll då vi bor på andra sidan Öresund. Fantastiskt lag men har de rätt förbundskapten (landstraener)? Hittills har Gudmundur Gudmundsson inte haft tillräckligt med kyla när slutspelen dragit igång. Ni vet den där fingertoppskänslan som kan lyfta ett helt lag. Kanske borde man byta till Nicolaj Jacobsen (Rhein Neckar Lövens tränare)?

Tror att de regerande OS-mästarna Frankrike (A) kommer att stå i en ny OS-final. De floppade visserligen under EM i januari (5a), men det var en nyttig väckarklocka. Motståndare? Tycker att där finns många lag som kan slå till, men en repris på VM-finalen 2015 känns i nuläget helt realistisk dvs Qatar (A) med skicklige Valero Riviera på bänken.

Sverige (B) då? Det finns ett OS-silver att försvara. Sedan Lindgren&Olsson tog över har det blivit två semifinaler (VM2011 - fyra till slut och OS2012). Kan dessa två "Bengan Boys" få avsluta med ännu en OS-final? Tja - jag är nöjd om laget tar sig till kvartsfinal. Det finns för många frågetecken i nuläget, trots att laget hamnat i den lättare gruppen.

Övriga lag? Tyskland och Polen känns som de främsta utmanarna med Kroatien som en tredje kandidat.

Min gissning: Frankrike-Qatar i final och Tyskland-Polen i bronsmatch med en liten varning för Danmark.

----
Lite fakta med kommentarer (Dam)

Grupp A
Angola 16:e VM 2015
Kommentar: Trolig slagpåse i denna stentuffa grupp
Brasilien VM guld 2013, 10:e VM 2015
Kommentar: Hur tungt väger hemmaplansfördelen?
Montenegro OS silver 2012, fyra i EM 2014, 8:e VM 2015
Kommentar: Popovic tillbaka - men räcker det?
Norge regerande OS-, VM- och EM-mästare
Kommentar: Vem rubbar dem? Går de att rubba? Nora Mørk blir en viktig nyckelspelare tillsammans med målvakterna.
Rumänien VM brons 2015
Kommentar: Kan Ryde fortsätta att få ut max av Neagu&co?
Spanien OS brons 2012, EM silver 2014, 12:e VM 2015
Kommentar: Har laget presterat sitt bästa eller finns där mer att hämta?

Grupp B
Argentina 18:e VM 2015
Kommentar: Trolig slagpåse i gruppen
Frankrike femma EM 2014, 7:e VM 2015
Kommentar: Hårt tryck hemifrån på att växla upp, men vilken spelare kan bära laget? Plus att Krumbholz är tillbaka som förbundskapten?
Nederländerna VM silver 2015
Kommentar: möjlig finalkandidat?
Ryssland 14:e EM 2014, 5:a VM 2015
Kommentar: Gaphalsen Trefilov fick inte spelarna att leverera efter gruppspelet i Danmark. Fågel eller fisk?
Sverige EM brons 2014, 9:e VM 2015
Kommentar: ny förbundsledning Signell&Ekman som siktar mot semifinal
Sydkorea fyra i OS 2012, 14:e VM 2015 
Kommentar: Alltid bra i OS eller snarare livsfarliga då man alltid vet alldeles för lite om dem.

Vad indikerade träningsturneringarna?
"Cocoa from Ghana" i Eindhoven med Sverige, Ryssland, Montenegro och NederländernaNederländerna inledde med en uddamålsförlust mot Sverige, sen blev det två segrar där den sista mot Montenegro verkligen imponerade. 

Fyrnationsturnering i Ulsteinvik med Frankrike, Spanien, Rumänien och Norge. Spanien överraskade och vann turneringen efter segrar över Norge och Frankrike samt oavgjort mot Rumänien. Men jag tror inte att de räcker till i OS ändå.

rosamarkerade lag möter varandra i gruppspelet.

---
Kontaktuppgifter
Mailadress: handbollsfreak@gmail.com
Twitteradress: @handbollsfreak
Facebook: Damhandboll framför allt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar