Letade efter bilder på den officiella sajten, men där fanns bara på Danmarks match från dag 1. I stället blir det bilder att avnjuta tagna från TV-fåtöljen på U19-landslagets äventyr i Danmark. Hittar jag annat, så lägger jag in dem här. Du som vill ha koll på nästa match, målskyttar och annan statistik - kolla i det här inlägget (uppdaterat 2013-08-11)

Har du bilder eller andra kommentarer - maila gärna till handbollsfreak@gmail.com.

Hela truppen
Översta raden: Ulf Aneröd, Kristin Nordström, Ilse Köhne, Hanna Barrögård, Melissa Petrén, Andréa Johansson, Rebecka Karlsson, Hanna Daglund, Rebecka Lindberg-Johansson, Linnea Pettersson, Marie Malm & Madelene Olsson.

Nedre raden: Birthe Hansson, Jenny Södrén, Emma Berndtsson, Daniella Gustin, Jessica Ryde, Amanda Sundberg, Hanna Åhlén, Julia Eriksson, Isabelle Bengtsson, Lars Eriksson.

Gruppspelet

Match 1: Sverige mötte Slovenien och fixade två sköna poäng efter att först ha haft greppet i början av första, sen släppt in slovenskorna till 12 lika i halvtid. I andra halvlek gjorde tjejerna processen kort och vann övertygande.

Nationalsånger innan match.
Ett 5-1 försvar som luckrades upp.

Match 2: Sverige mötte Spanien och fixade ytterligare två poäng och avancemang till huvudrundan. I den första var det svenskorna som fick kämpa sig ikapp till 12 lika i halvtid. Samma scenario i andra halvlek, som dag 1 = svenskorna tog kommandot och vann övertygande och har nu 4 p och leder gruppen med +15 i målskillnad.

Ett utgrupperat spanskt försvar ställde till det, men...
...Jessica Ryde räddade och skickade ut läckra kontringspass
och fick priset, som matchens lirare.

Match 3: Gruppfinal mot Ungern och svenskorna visade upp ett bra försvar framför en glimrande målvakt, Jessica Ryde (matchens lirare igen). Framåt knöt det sig tidigt och tjejerna fick kämpa i uppförsbacke. Ibland kom de ikapp, men större delen av matchen ledde ungerskorna med två eller fler mål.

Ett ungerskt 6-0 försvar som lyfte på kanterna blev tufft
trots djupt engagemang under time-outerna.
Nu väntar Danmark och Nederländerna i huvudrundan :-)

--------------------
Huvudrundan

Matchomgång 1 (6/8)
Nu börjar det dra ihop sig. Åtta lag återstår och fyra ska vaskas fram till semifinalerna. Ungern visade upp fint tålamod både bakåt och framåt med en duktig keeper längst bak. Det gav en övertygande seger över Nederländerna, som annars spelar en riktigt rolig, fartfylld och publikfriande handboll. Slutresultat 32-28 (16-16). Ungern är verkligen heta semifinalkandidater.

Rumänien besegrade kvicksilversnabba Frankrike med samma recept, som Ungern = tålamod. Extra plus för den rumänska målvakten Elena Serban, som blev utsedd till matchens lirare. Slutresultat 27-20.

Sverige mötte hemmanationen Danmark och hängde med i 45 minuter. Återigen bra svenskt försvar och en strålande Jessica Ryde, som för tredje matchen i rad blev matchens lirare, men..... Framåt.... Danskorna körde över svenskorna och vann med tio mål. Slutresultat 25-15.

Norge och Ryssland möttes i den andra gruppen och turades om att ha ledningen med en eller två bollar. Ryskorna fick ett litet övertag i mitten av den andra halvleken och kunde plocka hem poängen och matchen. Jag fastnade för vänsternian (nr 7) Daria Dimitriea (läs om henne här), som förvirrade det norska försvaret med sina genombrottsmål från högernio  - om och om igen. Slutresultat 27-24.

Tipset på finallag efter dagens matcher är Ryssland-Ungern.

Matchomgång 2 (7/8)

Kvällens första matcher blev tajta och jämna i både Kolding (Sverige-Nederländerna) och Sönderborg (Frankrike-Norge). Sverige låg under en bit in i andra halvlek mot Nederländerna. I mitten av andra halvlek lyckades tjejerna hämta in ett fyramålsunderläge och vända till ledning. Holländskorna gav aldrig upp och hade den där extra turen, som behövs för att vinna jämna matcher. Slutresultat 28-29. Positivt att den svenska måltorkan gav med sig. Nästa match (9/8) för svenskorna avgör om den blir spel om 5/6-plats eller 7/8 i mästerskapet allra sista match på söndag (11/8).

Frankrike var i en stor ledning i inledningen av den första halvleken, men den krympte till 18-16 till halvtid. I den andra tog Norge sakta över och vann med två mål. Mer tålamod både framåt och bakåt gav utdelning. Storstjärnan Hanna Bredal Oftedal hann med 9 mål. Slutresultat 26-28.

Storfavoriterna Ryssland mötte Rumänien, som inte visade någon större respekt i den första halvleken och ledde med 5 mål (10-5) innan ryskorna fick ordning på sitt spel och hade ett måls övertag i halvtid (12-11). I den andra var det inget snack om saken. Rumänisken duktiga keeper höll siffrorna nere och blev matchens lirare (Serban). I Ryssland fick min "favorit" Dimitrea samma pris. Slutresultat 28-24.

Matchen med kommentatorer = toppmötet Danmark mot Ungern. Det blev en spännande match, där danskarnas Heine Eriksen visade lugn, kyla och klokhet i sin coachning. Med en kvart kvar kom hemmalaget upp i ledningen. Ungerskorna kämpande, men.... Hittade en annan favorit högernian Anne Mette Hansen, som bland annat satte ett urläckert avstämt skott i en krysset.. Slutresultat 22-19, vilket gav Danmark gruppsegern.

Till semifinal gick förra årets U18VM-medaljörer - Danmark, Ryssland och Norge medan Ungern blev femma (slog Sverige). Medan Sverige får försöka besegra Rumänien för att återigen får spela om 5/6:e plats (i så fall tredje mästerskapet i rad).
---------------
Semifinaler och matcher inför placeringsmatcherna (9/8)

Sverige och Rumänien var först ut av de åtta sista lagen. Rumänien, som var nära att rubba ryskorna i huvudrundan gjorde processen kort och mer eller mindre körde över Sverige. Eller vad sägs om matchbilden: 12-6, 14-8, 16-10 (paus), 18-11, 19-14, 20-15, 23-17, 25-20, 28-20, 30-22, 30-24 (slutresultat). För svenskornas del blir det match om 7/8-plats tidigt söndag (11/8) morgon.

I nästa match möttes de två "kvicksilverlagen" Nederländerna och Frankrike. Holländskorna har varit vassare hela turneringen och vann mycket riktigt. Slutresultat 30-27. Det betyder att Sveriges motståndare blir Frankrike.

Den första semifinalen mellan Danmark och Ryssland blev en riktig nagelbitare. Litet övertag för danskrona till pausen (13-12), som utökades i början på den andra, men.... Sen kom ryskorna igen och tog över. Ordinarie matchtid avslutades med att Anne-Mette Hansen satte ett frikast i mål till 26-26. Det blev två förlängningar innan både orken och modet tröt i hemmanationen. Ryssland vann med 35-33.

Den andra semifinalen blev lika ojämn, som den första var jämn. Ungern körde över Norge och hade snabbt en femmålsledning, som bara blev större och större. Zsofi Szemerey, den ungerska målvakten hade en stor del i övertaget. Ett hett tips är att hon blir uttagen i all star team. Slutresultat 28-20.

Värt att notera: Båda semifinalerna sändes med danska kommentatorer. De tog bland annat upp att kvaliteten på målvakterna varit det som verkligen stuckit ut under det här mästerskapet. Det är många lag, som har en eller flera riktigt duktiga keepers.

Nu ser vi fram emot söndagens avslutande matcher.
------------
Avslutningsdag med placeringsmatcher och medaljmatcher (11/8)

Så började söndagsförmiddagen med en kamp om sjundeplatsen mellan Sverige och Frankrike. Det blev jämnt och spännande. Lagen turades om att vara i ledningen med en eller två bollar. I slutet av den andra såg det ut som en fransk seger, men svenskorna kom igen och fixade oavgjort och förlängning. I förlängningen drog fransyskorna det längsta strået trots glimrande målvaktsspel av Jessica Ryde. Sverige hade, i ännu en match, svårt att sätta lägena när de väl kom och var alldeles för ofta nr 2 på Rydes returer. Matchens lirare blev Jessica Ryde för FJÄRDE gången (av sju möjliga). Slutresultat 25-27.

Bronsmatchen blev nästan en repris på när Danmark mötte Sverige i mellanrundan. Danmark tog kommandot över Norge efter 10 minuters spel och ledde med fem mål i paus (16-11). I den andra halvleken var det mest en fråga om hur stor målskillnaden skulle bli. Slutresultat 33-22. Både playmakern Nadia Offendal (HC Odense = klubbkamrat med Maria Adler och Jessica Helleberg)och vänsternian Anne Mette Hansen, 11 mål (Ajax Köpenhamn)) fick extra ros av de danska kommentatorerna.

Finalen mellan storfavoriterna Ryssland och överraskningen Ungern blev lika ojämn, som bronsmatchen. Inledningen av första halvlek präglades av skador - ett knä (ryska) och två brutna näsor (ungerskor). I halvtid hade Ryssland seglat iväg till en komfortabel ledning, som bara drygades ut. De ungerska målvakterna hade massor att göra, men kom inte upp i samma nivå, som i tidigare matcher. Slutresultat 36-28.

I all star team fick jag några personliga favoriter -  danskan Anne Mette Hansen (V9), ungerskan Zsofi Szemerey (mv) och norskan Jenny Groetan (M6). Tre spelare som var och en stuckit ut lite extra.