torsdag 11 april 2013

Krönika: Tankar kring den sjunde månaden av säsongen 2012/2013, del 1

Det går i rasande tempo i handbollen nu i april. Knökfullt med kvalspel och slutspel. På damsidan är tre av fyra semifinallag klara och alla tre är lag, som placerat sig överst i tabellen (1, 2 resp 4). Samtidigt pågår "silly season" och en ny trend ser ut at bli tränarbyten, vilket vi inte är så vana vid. Undantaget är förstås Skövde HF, där Magnus Frisk skrivit på för tjugonde säsongen.

Magnus Frisk (2006) - alltid djupt engagerad.
Foto: Viktor Ljungström

Nu över till det som rubriken handlar om  - den förra månaden, säsongens sjunde = mars. Här hemma i det avlånga landet Sverige avslutades Damelitserien och Damallsvenskan. USM spelade steg fyra för juniorerna och A-flickorna, så de åtta lag, som ska spela finalsteget i Norrköping blev klara.

Alla våra landslag var igång under samma vecka (har det hänt förut?). A-landslaget och U17-landslaget spelade landskamper, medan U19-landslaget hade träningsläger och matchade mot Skuru och Skånela.

Europacupspelet tog sig fram till vilka lag, som ska spela semifinaler under april i de fyra olika cuperna. Även i Danmark, Tyskland och Frankrike avslutades grundserierna.

Månadens snackis var att Skurus framgångsrika tränare Erik Larholm inte fick förlängt.

Damelitserien


Damelitserien efter 22 omgångar

Det var tidigt klart vilket lag som skulle vinna (Sävehof) och vilket som skulle åka ur direkt (Caperiotumba). Vid säsongens slut gick det att konstatera att dessa båda lag hade 22 i en kolumn och resten nollor. Kamperna pågick länge kring att bli fyra eller att undvika kval. Vi fick två nykomlingar i slutspelet - H65 Höör och H43/Lundagård. Flest mål gjorde tjejerna från Partille (Sävehof), medan den vinröda Lundalaget (Lugi) släppte in minst mål. När det gäller slutspel och kvalspel finns det ett separat inlägg, så kolla där (uppdateras tom SM-finalen). 

Damallsvenskan

Damallsvenskan efter 22 omgångar

Nykomlingen Skånela traskade rakt igenom Damallsvenskan och tog hand om direkt platsen mitt framför näsan på Önnered och E-tuna Guif. Kampen om den sista kvalplatsen uppåt pågick ända in på målsnöret. Värmländskorna (Hellton), med kvalrutin, vann till sist och blev fyra. 

Det var lika spännande med kampen kring att undvika kvalspel, för nedflyttningsplatserna blev klara redan under februari. Överraskande nog fick OV Helsingborg den ena kvalplatsen, trots många nyförvärv. Skara tog hand om den andra för andra säsongen i följd.

USM steg 4
Av sexton lag skulle det bli åtta kvar. Hur gick det? Lottningen till steg 5 släpptes i slutet av månaden.
Juniorerna
Det blev sju lag från elitserien och ett från allsvenskan, men det laget spelar i högsta serien kommande säsong (Skånela). Lottningen blev så här:
Grupp 1: Skånela IF, KFUM Lundagård (H43/Lundagård), Team Stockholm (Spårvägen) & Skuru IK.
Grupp 2: Kärra HF, Lugi HF, IK Sävehof & VästeråsIrsta HK.
Förhandsfavoriter till finalen är Skuru och Kärra.

Att följa finalresultaten é inte lätt alla gånger...
Foto: Viktor Ljungström.

A-flickorna
Tre lag från elitserien, två lag från allsvenskan och tre lag från övriga serier. Värt att notera är att Skånela kliver upp ett snäpp i seriesystemet (elitserien) liksom Kristianstad (allsvenskan) plus att Huddinge samarbetar med Spårvägen (Team Stockholm).
Grupp 1: Gökstens BK, Skånela IF, H 65 Gordies HK & IK Sävehof.
Grupp 2: Lugi HF, Önnereds HK, Huddinge HK & Kristianstad HK.
Förhandsfavoriter? Lugi och H65.

Not: Skånela, Sävehof, Spårvägen och Lugi har lag i båda klasserna.

Återkommer med del 2, då den internationella vinkeln får ta plats. I det här inlägget blev det inrikiskt ;-)

En av helgerna i mars tillbringades 
med att coacha ett gäng busiga grabbar. 
Mycket skratt och glädje.

Vi höres :-)

P.S. Det blir inget "silly-season" inlägg utan jag återkommer med inlägg när övergångsfönstret öppnat igen. Närmare bestämt tre stycken = prexis som inför den här säsongen. Har du tips maila gärna till handbollsfreak@gmail.com

P.P.S. Glöm inte bort att komma ihåg att kolla i media inläggen (januari, februari, marsapril). Någon sa till mig att damhandbollen får så lite utrymme, men tja, vill man se det som inte finns går det oxå. Jag föredrar att se det som faktiskt finns och har hittills blivit glatt överraskad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar