torsdag 21 juni 2012

Krönika: Reflektioner kring Damallsvenskan, del 2

Den andra säsongen i Damallsvenskan (2011-2012) kom det två lag från Damelitserien och en nykomling från respektive division 1 serie (södra, västra, östra och norra). Totalt sex nya lag för de sex som blivit kvar.

Med Boden i norr och Helsingborg längst i söder blev resorna längre. Rimbo HK Roslagen fick "derbyn" mot nykomlingen Boden Handboll IF (910 km). Önnereds HK fick "derbyn" mot nykomlingen O/V Helsingborg (216 km).

Grundserien
Den här upplagan av Damallsvenskan blev inte lika jämn i toppen, som den första. Kärra HF var för överlägsna. Innan säsongen fick de alla experttips och motsvarade förväntningarna med en retur direkt upp till Damelitserien. Tjugoen vinster, en oavgjord match och + 209 i målskillnad talar sitt tydliga språk.

Seriesuveränerna 2011-2012 - Kärra HF. Foto: Privat.

Önnereds HK förbättrade sin placering och blev tvåa (6). De var också snäppet bättre än övriga lag, men hade otur med skador på flera spelare under våren. Den första kvalplatsen var tidigt deras.

Kampen om de två resterande kvalplatserna höll på säsongen ut. Caperiotumba (5) blev trea och Tyresö HF (nedflyttad) blev fyra. Medan Eskilstuna Guif (7) hamnade precis under strecket på femte plats.

I "ingemansland" på sjätte respektive sjunde plats hamnade IF Hellton (4) och O/V Helsingborg (uppflyttad). En besvikelse för laget från Karlstad, som kvalade året innan. För Helsingborgarna var det däremot idel glada miner.

Kampen runt de två strecken nedåt blev riktigt tuff. Vilka två lag som skulle få nedflyttningsplatserna blev inte klar förrän efter den allra sista omgången. Det blev Skuru IKs farmarlag Nacka HK (3)  och Gustavsberg IF HK (uppflyttad), som fick ta steget ner direkt. Förstås stor besvikelse i båda lagen.

Rimbo HK Roslagen (8) klarade sig ännu en säsong precis ovanför båda strecken.När alla kval var färdigspelade kom dock beskedet att klubben begärt sig ned till division 1.

Nykomlingarna Skara HF och Boden Handbolls IF hamnade på kvalplats. Ganska så väntat från experthåll, men något av en besvikelse för dessa lag, som haft fina publiksiffror och satsat mycket inför och under säsongen.

Skytteligan
De spelare som låg högt i toppen den första säsongen, gjorde sammalunda säsong två.

Skyttedrottningen 2011-2012 - Cassandra Tollbring.
Foto: Johan Wahlgren.

"Topp 10" i skytteligan såg ut så här 2011-2012:
 (siffran inom parentes anger placering i DA:s skytteliga 2010-2011)

1. (4) Cassandra Tollbring, Rimbo HK, 194 mål
2. (2) Sandra Eriksson, Caperiotumba, 183 mål
3. (ny) Linn Ebbvik Neuman, Tyresö HF, 170 mål
4. (8) Ida Lie, Önnereds HK, 136 mål
5. (ny) Mikaela Johnsson, Gustavsberg IF HK, 121 mål
6. (9) Maria Lindh, IF Hellton, 113 mål
7. (ny) Emmy Nordmark, Boden Handboll IF, 112 mål
8. (ny) Olivia Svalstedt, Nacka HK, 107 mål
9. (ny) Lotta Eriksson, Gustavsberg IF HK, 97 mål
10. (ny) Hanna Barrögård, Eskilstuna Guif och (11) Karin Ullén, IF Hellton 95 mål
11. (ny) Jonna Gustafsson, IF Hellton, 91 mål
12. (ny) Linnea Mattsson, Tyresö HF, (ny) Izabella Kjellström, Kärra HF och (ny) Frida Mörk, Skara HF, 88 mål
13. (ny)Jenny Södrén, Rimbo HK, 87 mål

All Star Team
Det togs ut ett all star team med hjälp av tränarna. Förutsättningarna var att ta ut sju spelare och en MVP (Most valuable player), men ingen spelare från det egna laget.


Sandra Eriksson, MVP 2011-2012.
Foto: Annette Andersson.
Målvakt: Josefin Brodd, Kärra HF
H6: Linn Ebbvik Neumann, Tyresö HF
H9: Hanna Barrögård, Eskilstuna Guif
M6: Pauline Olsson, Kärra HF
M9: Sandra Eriksson, Caperiotumba
V9: Cassandra Tollbring, Rimbo HK Roslagen
V6: Kristin Nordström, Nacka HK

MVP: Sandra Eriksson, Caperiotumba

Kvalen
I kvalet till högsta serien mötte tvåan Önnered fd allsvenska laget H65 Höör. Det blev förlust i två raka matcher (29-52).

Caperiotumba fick möta HF Kroppskultur Dam och vann med 2-0 i matcher (49-44). Inte så förvånande tycker jag, som såg dem vinna JSM-guldet helgen innan elitseriekvalmatcherna. Även då lyckades spelare och ledare hålla huvudet kallt, först i semifinalen mot favorittippade Kärra HF och sedan i finalen mot Skånela IF.

Den tredje kvalplatsen gick till femman E-tuna Guif efter att Tyresö tackat nej. Det blev förlust med 2-0 i matcher mot kvalrutinerade H43/Lundagård (44-57).

Skara vann sitt kval med 2-0 i matcher mot Härnösands HK (58-44). Boden förlorade mot IF Hallby HK efter tre tajta matcher 1-2 (62-64).

Från direkt-off kvalade sig Skånela IF (besegrade Härnösand) och Partille IF (besegrade Hallby).

Den plats Rimbo tackade nej till gick till Härnösand, som tackade ja.

Några detaljer
Från den första "uppsättningen" återfinns
  • två lag i Damelitserien 2012-2013 - H65 Höör och Caperiotumba.
  • tre lag, som gör sin tredje raka säsong i Damallsvenskan - Eskilstuna Guif, IF Hellton och Önnereds HK.
  • två lag återvänder - Örebro SK och Partille IF.
  • fyra lag återfinns i division 1 - Kungälvs HK, Sävsjö, Nacka HK och KvIK Sport.
  • samt ett relativt stort antal spelare, som värvats till andra elitserielag både inför förra säsongen och den kommande.
Damallsvenskan har blivit en tuffare miljö, som kräver mer av både lag och individer. Steget uppåt har minskat. Det går att stanna kvar och att vinna ett kval för att gå upp. Det går att ta sig in bland de främsta målskyttarna och målvakterna.

Att stanna kvar i Damallsvenkan är ingen självklarhet för ett etablerat lag. Nykomlingarna är hungriga och satsar. Kvalen nedåt är tuffa. Första säsongen misslyckades de båda allsvenska lagen, andra det ena.

Nya stjärnor tänds, när luckor behöver fyllas efter flyktande spelare. Respekten för de etablerade lagen finns där till en början, men den släpper snabbt. De första bortamatcherna efter långa resor har visat sig vara de svåraste för de nya lagen, men sen...

Säsongen 2012-2013
Det är fortfarande en bit kvar innan alla spelare är på plats inför säsongen 2012-2013. Hittills har 13 spelare skrivit på för någon elitserieförening utöver de två som går upp. Några spelare flyttar utomlands och andra har bytt till en ny allsvensk förening.

Känslan är att nedflyttade Örebro och Kroppskultur inte kommer att få det lika "lätt", som Kärra (1) och Tyresö (4). O/V siktar uppåt, liksom Önnered, mot direktplatsen. De nyförvärv nykomlingarna Skånela, Partille och Hallby har gjort visar att de bestämt sig för att stanna kvar. Skara satsar på att etablera sig på allvar och har ett underbart publikstöd i ryggen. Hellton bygger nytt kring en ryggrad av etablerade spelare. Tyst har det varit kring Tyresö, E-tuna Guif och Härnösand.

Till sist vill jag passa på att tacka för all info jag fått och för det stora intresse jag mött. Nu tar den här bloggen midsommarledigt och återkommer med nytt efter helgen.

Trevlig midsommar! Foto: privat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar